Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Znanje, sposobnost ili samo podobnost?

Autor: Siniša Klarica

17.08.2009. 22:00
Znanje, sposobnost ili samo podobnost?


Ja sam trenutačno na godišnjem odmoru, a o tome jesam li pristupio testiranju ili nisam, mislim da je to moja osobna stvar, bio je kratak u svojoj izjavi Andrej Sudinja
Kako je otprije najavio zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, jučer je na dnevni red došao odabir novih gradskih pročelnika. U Gradskoj vijećnici u Zadru jučer je obavljeno testiranje za nove gradske pročelnike.
Za pročelnika Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove kandidaturu su podnijeli: Boris Bikić, Dolores Grdović Kalmeta i Nenad Peša. Na mjesto pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo natjecat će se dva kandidata: Joso Nekić i Elvis Čavić. Kandidaturu za pročelnika Ureda Grada podnijela je Mirjana Zubčić. Pročelnika Ureda Gradonačelnika birat će se između Borisa Artića, Borisa Bikića i Ivane Marasović. Za pročelnika Upravnog odjela  za komunalne djelatnosti molbe su podnijeli: Andrej Sudinja, Jure Zekanović i Nenad Peša.
Danas službeni rezultati
Matko Segarić i Mirko Udiljak natjecat će se za pročelnika Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša. Gradski pročelnik za kulturu i šport birat će se između Suzane Jakovac i Radovana Dunatova. Ako zadovolji na testiranju, pročelnik Ureda za unutarnju reviziju trebao bi postati Krešimir Karamarko. Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja ili popularno ured za izdavanje građevinskih dozvola trebali bi voditi ili Andrej Sudinja ili Marija Pavlović Palčok. Poljoprivredu i razvitak otoka željeli bi voditi Ivica Katić, Ante Smolić i Nenad Peša. Za Upravni odjel za gospodarstvo, kandidirali su se: Alan Kociper, Iva Orlović, Ivica Katić i Nenad Peša.
Svim kandidatima uvjet je za usmeni dio testiranja je ostvarenih više od 50 posto bodova na pismenom testiranju. Kandidati su odgovarali na pitanja iz područja Zakona o prostornom uređenju i građenju, Zakona o općem upravnom postupku te iz domene djelovanja i funkcioniranja gradske uprave. Međutim, jučer nisu završena sva usmena testiranja pa su u Gradu Zadru tek za danas najavili službeno priopćenje o rezultatima.
Inače, svi natjecatelji natječu se za radna mjesta koja su u rangu državnih službenika. Zakonska procedura u tom postupku nalaže javni natječaj, ali ne i testiranje. Sudeći po poznatom mehanizmu odlučivanja, gradonačelnik Vrančić zasigurno je otprije odabrao kandidate za svoje najbliže suradnike koji će više u stručnom, manje u političkom dijelu voditi Grad Zadar.
Sudinja nije došao na testiranje
No, kažu dobro upućeni, gradonačelnikove želje neće proći bez verifikacije u stranci, jer se radi o prvorazrednim političkim funkcijama na kojima mogu osvanuti samo dobro provjereni i posebice, politički podobni kandidati. Međutim, izvori u Gradu Zadru kažu da pročelnička radna mjesta, za razliku od prije samo 6 godina, nisu više toliko aktraktivna, u što je istina, malo teže povjerovati. Kao potvrda te teze, isti izvori podastiru broj kandidata koji se prijavio na testiranje. Teoretski, tamo gdje dva kandidata pokažu zavidno znanje i sposobnost, moguće je u skoroj budućnosti da slabije rangirani kandidat upotpuni mjesto zamjenika pročelnika. Uzimajući u obzir sve to, tim više će biti zanimljivi konačni rezultati ovog jedinstvenog eksperimenta koji bi trebao postati obrazac u kojem se moraju ukomponirati znanje, sposobnost i politička podobnost za radno mjesto koje može biti vrlo turbulentno u vremenu nastupajuće krize. Također, u Gradu Zadru nisu htjeli potvrditi informaciju da testiranju nije pristupio donedavni pročelnik za graditeljstvo Andrej Sudinja.
– Ja sam trenutačno na godišnjem odmoru, a o tome jesam li pristupio testiranju ili nisam, mislim da je to moja osobna stvar, bio je kratak u svojoj izjavi Andrej Sudinja.