Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zajednički nastup kista i gudala

17.08.2010. 22:00
Zajednički nastup kista i gudala


Ono što je večer učinilo još posebnijom je zajednički performans Ane koja svira violončelo dok ju Charles slika. Novigrad je imao premijeru performansa s kojim Ana i Charles planiraju nastupati u Aziji. Ideja za zajednički nastup postojala je u Charlesovoj glavi već dugo, a dogovor je sklopljen u novigradskom restoranu
Proteklog vikenda je u Novigradu otvorena izložba slika Charlesa Billicha, svjetski poznatog australskog slikara hrvatskog podrijetla, nakon čega je violončelistica Ana Rucner, Billicheva muza, održala koncert na Škalinan.
Na otvorenju su sudjelovali Petra Bolanča, direktorica Turističke zajednice općine Novigrad, koja je i organizirala ove događaje, zatim Joso Klapan, načelnik Novigrada, galeristica Ruža Župan, Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar i Dražen Grgurović, dogradonačelnik Zadra.
– Zahvalna sam Charlesu i Ani što su nas počastili svojim talentom i izložbu i koncert odradili ‘gratis’. To možemo zahvaliti i Ivici Nevželi Dugom, njihovom kućnom prijatelju koji ih je i doveo u Novigrad. Sretna sam što su to napravili iz poštovanja prema ovom mjestu koje diše i živi za kulturu, rekla je Bolanča.
Charles Billich je bio službeni umjetnik brojnih Olimpijskih igara, svoje slike je izlagao diljem svijeta, a nagrađen je brojnim nagradama.
Na izložbi u Zavičajnoj zbirci u Novigradu, koja traje još danas, Billich je izložio svoje akvarele, pastele i grafike s raznim motivima. Na većini slika je Ana Rucner, a izloženo je i šest slika posvećenih novigradskoj floti koje je naslikao u ovih nekoliko dana što tamo boravi, oduševljen tim pitoresknim mjestom. Osim toga, vrlo popularna je bila i slika Ante Gotovine. Izložba je prodajnog karaktera, a cijene slika se kreću od 20 do 40 tisuća kuna. Do danas su prodane dvije. Slike s motivima Novigrada su i jeftinije, po dogovoru s umjetnikom.
Nakon otvorenja izložbe gdje su slike očarale posjetitelje, kulturno druženje se nastavilo na Škalinan uz Anu Rucner. Energični nastup, video zid s isječcima s njezinih koncerata, popraćeni svjetlosnom predstavom, napunili su Škaline do zadnjeg mjesta. Ono što je večer učinilo još posebnijom je zajednički performans Ane koja svira violončelo dok ju Charles slika.
– Novigrad je imao premijeru performansa s kojim Ana i Charles planiraju nastupati u Aziji. Ideja za zajednički nastup postojala je u Charlesovoj glavi već dugo, a dogovor je sklopljen u novigradskom restoranu. Osim toga, ovo prijateljstvo s Anom i Charlesom će Novigradu donijeti promidžbu o kojoj nismo ni sanjali. Prvo, s Charlesom u pratnji su muž i žena, snimatelji koji ga prate već tri godine i snimaju dokumentarni film o njegovom životu i stvaralaštvu. Oduševili su se Novigradom, njegovom arhitekturom i malim uličicama, i odlučili ga uvrstiti u svoj dokumentarac, rekla je Bolanča te dodala da će se to onda vrtiti na televizijskim programima poput BBC-a i CNN-a.
Drugo, Ana Rucner je snimila spot u Novigradu i u kanjonu rijeke Zrmanje.
Uz prekrasnu večer, koja je bila baš ono što je Novigradu nedostajalo, stvorena su nova prijateljstva s velikim umjetnicima, a Novigrad je još jednom dokazao da zaista “diše i živi za kulturu”.