Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Otišao sam zbog lošeg rada uprave i lažnih obećanja

17.08.2011. 22:00
Otišao sam zbog lošeg  rada uprave i lažnih obećanja


Zadru treba čovjek koji će, kada dođe na čelo kluba, misliti isključivo o dobrobiti i napretku cijelog kolektiva, kao što je to nekad bio Željko Žura – kaže Brkljača


Dok se ne dogode drastične promjene: ne napravi se zaokret u klupskoj politici koja nas već godinama gura unatrag, odnosno dok se ne promjeni Uprava na čijem su čelu predsjednik Perislav Zrilić i njegova desna ruka Dinko Jurić, Rukometni klub Zadar ne može i neće napredovati – naglašava Kristijan Brkljača, proteklih nekoliko sezona neizostavan član prve momčadi sastava iz Mocira, koji je ovo ljeto karijeru odlučio nastaviti u novom prvoligašu Biogradu.
Ispadanjem Zadra u Drugu HRL – jug višegodišnji je propuh u plavim redovima podigao tepih ispod kojeg je, po Brkljačinim riječima, najviše prljavštine nastalo krivim radom najodgovornijih ljudi: posezanjem za provizornim i najčešće nekvalitetnim rješenjima, izostankom jasne vizije i dugoročnog plana te lažnim obećanjima na relaciji Uprava – igrači.
– Svjestan sam da bi me, dok je na čelu Zadra ista uprava, ove riječi mogle koštati eventualnog povratka, no prekipjelo mi je više šutjeti o problemima koji se iz godine u godinu repriziraju – dodao je 25-godišnjak, da bi potom razloge svog odlaska objasnio na konkretnim primjerima:
– Svake smo se godine pred početak sezone okupljali u posljednji tren, a da pritom nismo znali s kakvim ambicijama i kakvim sastavom ulazimo u prvenstvo. Sve je bilo stihijski, pa je logično da je takav način rada na kraju rezultirao neuspjesima. Tako je bilo i prošle sezone, kada smo ispali u Drugu ligu, tj. u treći razred natjecanja. Nadalje, smatram da je briga o igračima bila samo deklarativna; svake godine slušamo priče kako će se obveze prema igračima regulirati na vrijeme i svake godine isto – dobijemo objašnjenje da novaca nema, dok se dugovi samo gomilaju – govori desni vanjski čija ovosezonska potraživanja prema bivšem klubu iznose 10.000 kuna.
Brkljača je ekspoze gorčine nastavio kazujući kako je nesređena situacija u kluba i Mocira jedan od ključnih razloga njegova prelaska u Biograd, ali ne i isključivi.
– Naravno da su navedeni razlozi u velikoj mjeri utjecali na moju odluku o promjeni sredine, no oni nisu jedini. Pokreće me sportski motiv: želja da nastupam za klub koji se natječe u višem rangu i koji ima jasne ambicije. Zato sam dogovorio suradnju s Biogradom. A što se novaca tiče, polazim od sebe pa smatram da bi većina igrača pristala nastupati i bez honorara, samo da im nisu davana potpuno suprotna obećanja.
Kako izvući Zadar iz nezavidne situacije?
– Zadar kao jedan od gospodarski razvijenijih gradova u Hrvatskoj može i zaslužuje imati premijerligaša, no da bi se to ostvarilo trebaju se dogoditi brojne promjene. Zadru treba čovjek koji će, kada dođe na čelo kluba, misliti isključivo o dobrobiti i napretku cijelog kolektiva: od najmlađih selekcija do prve momčadi.
A taj je čovjek po Brkljači…
– Željko Žura. Svojevremeno je sjajno vodio Zadar i svi su igrači, a vjerujem i ostali ljudi u klubu, bili zadovoljni njegovim angažmanom. Da je protekle sezone vodio Zadar, sada ne bih govorio kako odlazim zbog lošeg rada Uprave i lažnih obećanja.


Ambicije nasuprot letargiji




Kakva je situacija u Biogradu?
– Za razliku od Zadra u Biogradu barem imaju jasan cilj što  žele postići u narednih nekoliko  godina: žele postati stabilni članovi Prve HRL – klub koji će u  drugom razredu hrvatskog rukometa trajati više od jedne  sezone. Imamo dobru  momčad, pa vjerujem da ćemo  uspjeti ostvariti plasman negdje  oko sredine ljestvice, koji ne  smatram nerealnim.


I Cota u Biogradu


Osim Brkljače, dres Biograda  u sezoni 2011./12. nosit će još  jedan bivši igrač Zadra. Ivan Cota, lanjski prvi vratar sastava iz  Mocira, ovaj je tjedan također  dobio ispisnicu te se priključio  pripremama Biograđana za jesenski dio prvenstva. Prvu  službenu provjeru spomenuti će  dvojac imati 10. rujna, kada se  momčad iz kraljevskog grada u  prvom kolu sastaje sa Senjom.