Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zanimljivosti o najpopularnijem voću

Autor: Viktor Bogut

17.08.2013. 22:00
Zanimljivosti o najpopularnijem voću


Ukoliko želite smanjiti težinu, možete jesti jabuke svaki dan. Jabuka ne sadrži nikakvu mast. Nema kolesterola i natrija. Možete dobiti puno vlakana koja mogu pozitiv, no utjecati na probavni sustav


Još od vremena Adama i Eve jabuka (koja se zapravo nikada ne spominje u Knjizi postanka) je preuzela primat najpopularnijeg voća. To je zapravo i logično. Jabuke su ukusne, zdrave, dolaze u bojama, odlične su u kolačima, a možete napraviti i fantastičan sok. No evo nekoliko činjenica o jabukama koje možda niste znali.
– Jabuke su se jele 6500 godina prije Krista. To je činjenica, jer su neki arheolozi pronašli dokaze koji podupiru tu izjavu.
– Prostor između Crnog mora i Kaspijskog jezera je mjesto odakle dolaze stabla jabuke.
– Samo u SAD-u postoji više od 2.500 sorti jabuka.
– Stablo jabuke mora iskoristiti 50 listova da bi stvorio jedan plod.
– Ukoliko želite smanjiti težinu, možete jesti jabuke svaki dan. Jabuka ne sadrži nikakvu mast. Nema kolesterola i natrija. Možete dobiti puno vlakana koja mogu pozitiv, no utjecati na probavni sustav.
– Ako želite utvrditi jeli jabuka svježe ili ne stavite ju u vodu. Svježe jabuke će plutati. To je zbog činjenice da je 25 posto njene težine zrak.
– Prvi plod posađenog stabla jabuke vidjet ćete nakon 4-5 godina. Ako želite da jabuke dozrijevaju brže pohranite ih na sobnu temperaturu. Tada jabuka može sazrijevati 10 puta brže.
– Konzumiranje jabuka svaki dan daje pozitivan utjecaj na vaše zube.