Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Osnovani na zapovijed generala Ante Gotovine

17.08.2016. 22:00
Osnovani na zapovijed generala Ante Gotovine


U povodu 22. obljetnice osnutka 134. domobranske pukovnije Biograd razgovarali smo s Denisom Brzićem iz Sv. Filipa i Jakova, ratnim načelnikom Stožera pukovnije.
– Ovu postrojbu činili su iskusni branitelji koji su se na samom početku Domovinskog rata uključili u dragovoljačke oružane skupine i u 134. brigadu Hrvatske vojske, kazao je Brzić, časnik u mirovini.
Branitelji su to koji su branili mnoga naselja biogradskog i stankovačkog kraja i sudjelovali u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u operaciji Oluja te su nakon toga sudjelovali u drugim operacijama hrvatskih snaga.
– Za dan osnutka izabran je 18. kolovoza 1994. jer je na temelju Odluka ministra, zapovjednik Zbornog područja Split general Ante Gotovina izdao zapovijed o njenom ustrojavanju 16. kolovoza, podsjeća Brzić, koji je u 134. domobransku pukovniju pristupio kao zapovjednik domobranske bojne Biograd koja je ušla u sastav pukovnije.
– Jako se dobro sjećam mukotrpnih priprema na svim razinama koje je zapovijedio zapovjednik pukovnije pukovnik Josip Čerina, a mene je odredio za nadzor provedbe, ističe Brzoja. No, upravo zbog dobre pripreme sudjelovanje njihove postrojbe u operaciji Oluja prošlo je prema unaprijed pripremljenim planovima.
Ako nešto treba posebno izdvojiti, kaže, onda je to njihov ulazak u Benkovac, koji je bio izvan njihove zone djelovanja. Naime, pripadnike 134. domobranske pukovnije Biograd nije se moglo zaustaviti u Podlugu.
– U gradu nismo zatekli neprijateljske vojnike, tek pokojeg civila, neprijatelj je u paničnom bijegu napustio sve. U Benkovac je prva ušla naša pukovnija što ne znači da ga je ona sama oslobodila, već je to posljedica angažiranja ukupnih hrvatskih snaga na zadarskom području. Dani koji su slijedili za sve nas su bili početak novog života, naglašava Brzić te nastavlja:
– Moja poruka, a vjerujem i poruka mojih suboraca, bila bi da se sve ono što se događalo u vrijeme Domovinskog rata, a dovelo je do oslobađanja i stvaranja Republike Hrvatske nikako ne smije zaboraviti. Mnogi hrvatski branitelji položili su živote da bismo mi danas u miru živjeli, stoga im za to moramo biti zahvalni, poručio je.
Obilježavanje 22. obljetnice 134. domobranske pukovnije Biograd bit će skromno. Sutra, 18. kolovoza, na Gradskom groblju Biograd na Moru kod centralnog križa bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće, dok će misa zadušnica biti održana nedjelju 21. kolovoza u župnoj crkvi sv. Stošije u Biogradu. Brzić je pozvao sve pripadnike 134. pukovnije i druge branitelje na ovogodišnje skromno obilježavanje.
 U razdoblju od kolovoza 1994. do prosinca 1995. smrtno je stradalo pet pripadnika pukovnije, a njih dvadesetak je lakše ili teže ranjeno.