Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Panjaki i Krunti sudit će se opet!

17.09.2010. 22:00
Panjaki i Krunti sudit će se opet!


Zbog posjeda i dilanja oko dva kg heroina Mladen Jović zvani Panjaka bio je osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine i deset mjeseci dok je Ante Čulina Krunte optužbe bio oslobođen zbog nedostatka dokaza. No, Vrhovni sud RH traži ponavljanje suđenja pred izmjenjenim Sudskim vijećem


Ante Čulina (35) poznatiji kao Krunte i Mladen Jović zvani Panjaka (51) opet će uskoro sjesti na optuženičku klupu jer je Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo nepravomoćnu presudu koju je početkom travnja prije dvije godine donio Županijski sud u Zadru te je zatraženo ponavljanje sudskog postupka i to pred potpuno izmjenjenim Sudskim vijećem.
Sudac Boris Babić koji je u ovom slučaju predsjedao Sudskim vijećem Kruntu je bio oslobodio od optužbe koja ga je teretila da je u više navrata sudjelovao u prebacivanju paketa heroina s jednog mjesta na drugo, radi dilanja na zadarskom narkotržištu. Nakon tada izrečene oslobađajuće presude, Krunte je bio odmah pušten iz pritvora zadarskog Istražnog centra u kojem je proveo više od pet mjeseci.
Mladen Jović se prema optužnici zadarskog tužiteljstva teretio da je zajedno s Čulinom sudjelovao u prebacivanju heroina te je bio osuđen na tri godine i deset mjeseci zatvora, no Jović se branio sa slobode.
U obrazloženju presude sudac Boris Babić je tada pojasnio kako za oslobađanje Čuline postoji više razloga, među kojima su i ti da su se vještaci usuglasili oko toga da je Mladen Jović osoba s “poremećenom strukturom osobnosti i znakovima infantilnosti”. Također, u obrazloženju presude je stajalo i to kako je Jović ubrzo nakon davanja prvog iskaza, promijenio svoje mišljenje i rekao kako Čulina nije osoba s kojom je telefonski kontaktirao, a isto tako Čulini su svjedoci dali alibi za vrijeme kada je on, navodno, nazvao Jovića. Svjedoci su potvrdili njegovu verziju “priče” koju je iznio u svojoj obrani, a to je da se on tada nalazio na otoku gdje se nije mogla uspostaviti telefonska veza jer nije bilo signala.
Joviću je, pak, izrečena zatvorska kazna u trajanju od tri godine i deset mjeseci, što je zapravo minimalna kazna jer je za ovo kazneno djelo zakonom predviđena zatvorska kazna od tri do 12 godina.
Među olakotne okolnosti za izricanje blaže kazne Sudsko je vijeće cijenilo činjenicu da je Jović priznao kazneno djelo, da ga je počinio u stanju smanjene ubrojivosti, ali i da prije toga nije bio osuđivan.
Jovića i Čulinu optužnica je teretila da su u više navrata, a zadnji put 3. studenoga 2007. godine, oko 500 grama heroina skrivenog na jednom, prebacivali na drugo “sigurno” mjesto. Tako je i 3. studenoga 2008. godine ukupno 497,52 grama heroina, skrivenog iza razvodne kutije na predjelu Karma u Arbanasima, Jović odnio oko kilometar dalje te ga sakrio u grmlje kraj stabla, pisalo je u optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zadru.