Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Optuženi će imati još jednu priliku da se ispriča svojoj žrtvi!

Autor: Minja Gugić

17.09.2012. 22:00
Optuženi će imati još jednu priliku da se ispriča svojoj žrtvi!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Fadil Delijal se optužnicom teretio da je nakon prethodnih svađa i razmirica napao Muharema Tatara i ubo ga nožem u leđa u predjelu bubrega. Tatar je preživio napad zahvaljujući brzoj i pravovremenoj liječničkoj intervenciji i operativnom zahvatu. No, ostao je bez bubrega
Nakon što je u svibnju prije dvije godine 43-godišnji Fadil Delijal nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva Muharema Tatara, vijeće sudaca Vrhovnog suda RH tu je presudu ukinulo i zatražilo ponavljanje postupka na zadarskom sudu zbog dvojbene kvalifikacije kaznenog djela.
Naime, obrazlažući presudu predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić tada je pojasnila kako je Delijal osuđen zbog pokušaja ubojstva s neizravnom namjerom jer je Tataru zadao ubod nožem iako je bio svjestan da ga može teško ozlijediti, a to se i dogodilo jer je ozlijeđeni Tatar preživio samo zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji i hitnom operativnom zahvatu, no nažalost zbog teške ozljede ostao je bez bubrega.
Sutkinja Grancarić tada je još kratko pojasnila kako optuženi Delijal nije postupio u prekoračenju granice nužne obrane, jer je Tatar bio u alkoholiziranom stanju.
U olakotne okolnosti pri odmjeravanju visine kazneno-pravne sankcije, Sudsko je vijeće cijenilo činjenicu da je Fadil Delijal do sada neosuđivan te da je otac troje djece. Također, kao olakotna okolnost uzeta mu je u obzir i činjenica da je izrazio kajanje i žaljenje zbog onog što je učinio iako se Tataru nije želio ispričati zbog ozljede koju mu je nanio.
Što se pak, tiče otegotnih okolnosti nije se mogla zanemariti činjenica da je Muharem Tatar ostao bez bubrega i da mu je trajno narušeno zdravlje i radna sposobnost.
Iako je za ovo kazneno djelo Zakonom zapriječena zatvorska kazna od najmanje pet godina, sutkinja Grancarić je tada naglasila kako je u ovom slučaju zbog niza olakotnih okolnosti primijenjen institut ublažavanja kazne pa je Delijalu dosuđena zatvorska kazna ispod minimalne, a to je tri godine zatvora. No Vrhovni je sud sada zatražio ponavljanje suđenja.
Podsjećamo, cijela se priča dogodila u svibnju 2007. godine ispred pekarnice Zadar na Putu Kotlara. Delijala se optužnicom teretilo da je nakon prethodnih svađa i razmirica napao Muharema Tatara i ubo ga nožem u leđa u predjelu bubrega. Tatar je preživio napad zahvaljujući brzoj i pravovremenoj liječničkoj intervenciji i operativnom zahvatu tijekom kojega mu je uklonjen bubreg. Fadil Delijal je vrijeme trajanja istrage proveo u pritvoru zadarskog Istražnog centra, a tijekom suđenja se branio sa slobode.
Na izricanju presude, u svibnju prije dvije godine, nije se pojavio.