Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bojan se spasio – pliva s jatom bez harpuna

17.09.2013. 22:00
Bojan se spasio – pliva s jatom bez harpuna


Dupin Bojan, jedan od 20 najrezidentnijih i najpoznatijih dupina Lošinja i Kvarnerića, kojega su istraživači Instituta Plavi svijet iz Lošinja prvi put susreli i fotografirali 2004., a nakon toga još ukupno 58 puta, 23. kolovoza primijećen je u Virskome moru s metalnim harpunom zabijenim u leđnu peraju. Budući da nikada nije bio fotografiran s mladuncem, pretpostavlja se da je riječ o mužjaku.
– Budući da nismo primali nove informacije o ozlijeđenom dupinu, krenuli smo u potragu za Bojanom prema Silbi. Prekjučer, oko 13.45 sati, zmeđu Silbe i Velog Braka, pronašli smo skupinu od deset dupina u kojoj su bili Elmar, 0634, Sira, Mida, Dante, Lily, Šime, 0106, Thea i Bojan, koji je bio na rubu grupe. Uspjeli smo mu se približiti i utvrditi da je harpun ispucan iz podvodne puške ispao iz Bojanovih leđa, rekao nam je Grgur Pleslić iz Instituta Plavi svijet, te pojasnio da se na fotografijama jasno vidi duboka i još uvijek otvorena rana na leđima u koju je bio zabijen harpun. Dupin je, ističe, bio u dobrom stanju, ponašao se normalno, nije pokazivao znakove izbjegavanja istraživačkog plovila, što bi se moglo očekivati s obzirom na ozljedu koju je imao.
– Nismo u potpunosti sigurni kako se Bojan uspio riješiti harpuna, pretpostavljamo da ga se, zbog stalne iritacije ozlijeđenog mjesta, pokušao riješiti skokovima i udarcima leđa o površinu mora, a to je u konačnici uzrokovalo pucanje vezivnog tkiva i ispadanje harpuna. Na sličan način dupini se rješavaju i parazita na tijelu, kazao nam je Grgur Pleslić te dodao da će straživači Instituta Plavi svijet nastaviti pratiti stanje ozlijeđenog dupina, iako pretpostavljaju da će se Bojan veoma brzo oporaviti te se nadaju da se njegovo prijateljsko ponašanje neće u budućnosti zlorabiti. Istraživač Pleslić podsjeća da je 2010. godine pronađen dupin ubijen podvodnom puškom te da je Bojan, očito, imao sreće.