Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kabinetska smjena

17.09.2013. 22:00


Kad je iz Ministarstva prometa odmah nakon pressice na Zemuniku došla informacija kako je za 24. rujna sazvana sjednica Skupštine Zračne luke Zadar, bilo je jasno da je ministar Siniša Hajdaš Dončić odlučio smijeniti direktoricu Katicu Pupić Bakrač. Svima je jasno da se skupština ne saziva na ovaj način, vjerojatno postoji neka procedura od bar petnaestak dana, a za ovu sjednicu Skupštine nitko od zadarskih predstavnika nije ništa još znao. Ministar, očito, preko rukavice koju mu je Katica bacila u lice traženjem pismenog zahtjeva za vraćanjem bonusa, nije mogao prijeći. Kažu, takva je narav, smijenio je već mnoge, pa što ne bi i direktoricu Katicu.
Početkom rujna provedena je njegova odluka o smjeni predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar dr. Ivice Tomića, jer je imao nekakve svoje stavove o načinu dovršetka projekta Gaženica. Nešto prije toga je ne samo smijenio nego i dao otkaz nekim čelnicima u HAC-u koji su hijerarhijski bili odgovorni za pucanje šahtova u tunelu. Smijenit će on još njih dosta ne samo zato što to nekada i mora učiniti, nego nekada zato što to može. U ovom slučaju baš pokazuje kako to izgleda kad provodi svoju ministarsku moć.
Siniši Hajdašu Dončiću se ne može prigovoriti da ne voli zadarski kraj, ta u Tkonu je izgradio vikendicu i ovdje dolazi ljetovati. No, kad se počne zbrajati i oduzimati je li što drugo doprinio ovome kraju, javnosti nije poznato može li se išta istaknuti. Projekt Gaženicu misli dovršiti s kontejnerskim terminalom za putnike, a teretnoj luci još nije dao produženje koncesije. Ovo zadnje je, istina, mogao učiniti i Kalmeta dok je još bio ministar, ali to je već druga tema.
Katica Pupić Bakrač sasvim izvjesno nije prekršila ni odluke ni naputke vezane uz njen famozni bonus, njen je grijeh što nije osjetila „duh vremena” pa sama odustala od isplate. U biti je ministru pružila priliku da je prokazuje kao nemoralnu, iako su i neki drugi menadžeri državnih firmi isplaćivali bonuse, a o njima nitko ništa ne govori jer su se sakrili od javnosti. Ministar će sad najvjerojatnije sam, jer država ima 55 dionica u Zračnoj luci Zadar, u svom zagrebačkom kabinetu donijeti odluku, smijeniti Katicu i postaviti nekoga poslušnijeg. Usput će pobrati aplauze neupućenih koji se zgroze čim čuju da netko ima veliku plaću, makar koliko radio i imao rezultate iza sebe.
Zračna luka Zadar je sada, zahvaljujući i nagrađivanoj direktorici, na dobrim poslovnim temeljima i dalje će se razvijati, a drugo je pitanje tko će za to ubirati lovorike.
U cijeloj ovoj priči oko smjena indikativno je kako se s političkim ocjenama oglašava samo Katičin muž Marko, i njegova ekipa. Ne oglašava se ni SDP da brani nekakve zadarske interese, niti HDZ nadajući se valjda da su Tomić i Katica kolateralne žrtve, da još ima šanse za ostvarenje strateških ciljeva kao što je dovršenje Gaženice prema prvotnom projektu. Sigurno bi drukčije reagirali da se radi baš o kadrovima HDZ-a, a ovako se ne zna da li možda likuju jer se ova zadnja smjena događa supruzi gradskog vijećnika koji ih svako malo provocira. Pitanje je, dakle, koliko ima principijelnosti u svim tim smjenama i političkim igrama oko njih.