Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prednost pred konkurentima ponovno narasla

17.09.2013. 22:00
Prednost pred konkurentima ponovno narasla


Zadrani u sljedećem kolu gostuju na Poljudu koji je u euforiji nakon pobjede nad Dinamom. Prilično rasterećeni mogu ući u tu utakmicu, a to je dobar preduvjet da “zapapre” Hajduku


S tri boda osvojena u Puli na Stanovima se lakše diše. Zgoditak Luke Begonje u posljednjoj minuti sudačke nadoknade na stadionu Aldo Drosina donio je Zadranima veliko veselje. I na neki način anulirao domaći poraz od Slaven Belupa u prošlom kolu. Po svemu sudeći ovakvih situacija će biti još tijekom ovog dugačkog prvenstva, gubit će se još bodova na Stanovima, ali će se isto tako osvajati bodovi na gostujućim travnjacima. Kada bi Zadrani barem malo poboljšali domaći učinak vrlo brzo bi se popeli u gornji dio prvenstvene ljestvice. A onda bi to bio pravi pothvat. Nadajmo se da ih to može dodatno motivirati.
Zlatni trobod
O samoj utakmici već je sve rečeno. Možda uz strijelca Luku Begonju valja još istaknuti i pohvaliti asistenta Vlatka Blaževića, Zadrova mladca, koji, čini se, iz dana u dan napreduje. Činjenica je također da se već u ovoj utakmici vidjelo da Zadar s novopridošlima Matom Neretljakom i Josipom Tadićem djeluje čvršće i ne čudi da je ovo prva njihova utakmica u ovoj sezoni u kojoj nisu primili zgoditak. Svaka čast. Ovom pobjedom momčad sa Stanova zadržala je sedmo mjesto na prvoligaškoj ljestvici, ali povećala je prednost pred najbližim konkurentima s dna, a s 10 bodova približila se na bod zaostatka Istri 1961 na šestom mjestu, a dva boda zaostaje za Splitom koji je peti.
Bilo je ovo kolo u kojem je igran veliki hrvatski derbi između Hajduka i Dinama. Igralo se na Poljudu, a možda je i malo iznenađenje glatka pobjeda splitskih “bilih”. Golovima Pašalića u 49. i 69. minuti Hajduk je stigao do uvjerljive pobjede i sada na drugom mjestu zaostaje za Dinamom tek jedan bod. Čestitke Splićanima, ali samo ovoga puta jer u sljedećem kolu na Poljud stiže Zadar. Na trećem mjestu je Rijeka koja ima isti broj bodova, čak i istu gol razliku kao Hajduk, ali su dali gol manje. Momčad s Kantride se ovoga puta s punim plijenom vratila iz Koprivnice gdje je golom Kramarića došla do velikog troboda. Farmaceuti se nakon pobjede u Zadru po svemu sudeći vraćaju navici gubljenja bodova i sada su ponovno fenjeraši. Razlog tome je i pobjeda Hrvatskog dragovoljca, prva u ovoj sezoni. Na svom su travnjaku u derbiju začelja golom Jazvića došli do pobjede nad Osijekom. Sada dragovoljci naosmom mjestu imaju 6 bodova, a momčad iz grada na Dravi ima isti broj bodova, ali slabiju gol razliku. Lokomotiva i Split su u ovome kolu na Maksimiru odigrali bez pobjednika. Momčad iz Parka mladeži povela je preko Kvesića u 41. minuti, ali je Šitum u 64. stvari vratio na početak i ujedno postavio konačnih 1:1. Lokosi su ostali usamljeni na četvrtom mjestu sa 17 bodova, a Split na petom ima 12 bodova.
Rasterećeni na Poljud
Kao što smo već napisali Zadrani u sljedećem kolu gostuju na Poljudu koji je u euforiji nakon pobjede nad Dinamom. Hajduk je naravno favorit u toj utakmici, ali to još mora dokazati na travnjaku. Zadrani prilično rasterećeni mogu ući u tu utakmicu, a to je dobar preduvjet da “zapapre” Hajduku. Uostalom, zar nije ono Hajduk uvjerljivo slavio na Stanovima 1:5 na otvaranju sezone. Veći motiv da se “osvete” splitskim “bilima” momčadi Ferde Milina nije potreban. Vodeći Dinamo će u 10. kolu na noge poljuljanom Osijeku. Modri su veliki favoriti, a moraju se i iskupiti za poraz na Poljudu. Inače će se Zdravko Mamić ponovno razbjesniti. Rijeka će na noge susjedima u Pulu. Momčad Igora Pamića dat će sve od sebe da ispere gorak okus domaćeg poraza od Zadra. Ipak, Rijeka je igrački jača i favorit je u toj utakmici. Lokomotiva će na Maksimiru dočekati Hrvatski dragovoljac koji se lagano budi. Lokosi su u prednosti, ali nikada se ne zna. Momčad Stanka Mršića će na noge Slaven Belupu koji je ponovno na dnu ljestvice i bodovi su mu nasušno potrebni. Neizvjesnosti u 10. kolu sigurno neće nedostajati.