Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lovrin: Ne zamarajte se halabukom iz SDP-a

17.10.2010. 22:00
Lovrin: Ne zamarajte se halabukom iz SDP-a


Izbori za vijeća mijesnih odbora bili su tema današnje tiskovne konferecije HDZ-a Zadra. Međutim, odmah na početku predsjednica zadarskog HDZ-a Ana Lovrin reagirala je na SDP-ove prozivke usmjerene ka osnivanju povjerenstva za provedbu izbora u kojem će osim nestranačkih osoba, sudaca, sjediti i predstavnici stranaka. Lovrin je uzvratila primjerom riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji sam imenuje izborno povjerenstvo, ali je i sam je drugostupanjski organ koje mu se upućuju žalbe na eventualne izborne nepravilnosti.
–  Izbori za vijeća mjesnih odbora  provode se po zakonu o lokalnoj samoupravi. U odluci Gradskog vijeća Zadra su najviši demokratski standardi, a gradsko izborno povjrenstvo, sastavljeno od sudaca, dakle nestranačkih osoba, vrhovno je tijelo. Dakle, konačnu odluku donosi tijelo izvan stranačkog upliva. Koliko je objektivan slučaj riječkog gradonačelnika, možete samo pretpostaviti. SDP je do sad izgubio sve izbore u Zadru, pa i one za mjesne odbore. Predsjednica SDP-a od straha od novog poraza i mišljenja svog predsjednika, stvara alibi kroz odluku GV-a o provođenju izbora za vijeća mjesnih odbora rekla je Ana Lovrin pozivajući građane da se ne zamaraju SDP-ovom halabukom.
Tajnik gradskog HDZ-a Svemir Bašić dodao je kao od ukupno 36 gradskih mjesnih odbora, HDZ ima većinu u njih 30, a SDP samo u jednom, u Višnjiku. Međutim, na zadnjim izborima SDP je osvojio svega 8 glasova više, što je pokazatelj da ga HDZ sustiže i u ovom gradskom kvartu. Bašić se našalio rekavši da postoji opravdana sumnja da SDP  niti na Višnjiku više neće dobiti izbore.
Gradonačelnik Vrančić danas je pokušao objasniti što je na nedavnom okruglom stolu mislio kad je rekao da je svakodnevno izložen pritiscima poslovnih ljudi. Vrančić je dosta neodređeno govorio što je pod tim mislio, da bi na kraju rekao da su ti pritisci dio svakodnevne komunikacije gradske vlasti i bussinesa, ali ne u onom aferaškom smislu.
Vrančić nije ponovno htio biti, kako je sam rekao, indiskretan i najavljivati neke od novih projekata privatnih investitora u Zadru, ali je opet potvrdio da bi realizacija samo jednog normalizirala gradske finacije koje trenutno muči nelikvidnost. Tek općenito, Vrančić je rekao da se najavljuju novi projekti u hotelijerstvu, stanogradnji, trgovini, te da je dosta takvih projekata u visokoj fazi pripremljenosti.  No za one projekte koje grad priprema u sljedeće četiri godine, Vrančić je najavio sigurno ostvarenje. Zadarski HDZ-ovci nisu htjeli komentirati ankete za predstojeće parlamentarne izbore, tek je Ana Lovrin rekla da se u gradskoj politici ništa ne bi trebalo mijenjati, jer to uostalom, potvrđuje i studija nekadašnjeg SDP-ovog ministra financija Mate Crkvenca, koji je ustvrdio da je Zadar  najuspješniji grad u Hrvatskoj.