Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mici iz Medviđe nagrada i za najstariju izvornu narodnu nošnju!

17.10.2010. 22:00
Mici iz Medviđe nagrada i za najstariju izvornu narodnu nošnju!


Zaista sam prezadovoljna, bila je jaka konkurencija i ponosna sam što sam predstavljala svoju županiju, svoju Medviđu, naše narodne običaje i vrijednosti
U povodu Svjetskog dana seoske žene, u subotu je u Pazinu održan 11. izbor najuzornije hrvatske seoske žene, gdje je Mica Mršić iz Medviđe osvojila mjesto druge pratilje i nagradu za najstariju izvornu narodnu nošnju. Izbor se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i organizaciji udruge Uzorne hrvatske seoske žene, u cilju podizanja kvalitete života na selu te očuvanja obitelji i narodnih običaja.
Upravo žene najviše doprinose očuvanju tih vrijednosti, a ova nagrada je jedno lijepo priznanje za naporan rad, puno truda i ljubavi koje ulažu u to.
Mica branila boje Zadarske županije
Micu Mršić, koja je ove godine na izboru jedina branila boje Zadarske županije, u Pazinu su pratili vjerni članovi iz njenog KUD-a Branimir iz Benkovca te članovi obitelji, gdje su joj tehničkom i moralnom podrškom pomogli u osvajanju cijenjene nagrade.
Po vrlo visokim kriterijima, šesnaest uzornih žena iz različitih dijelova Hrvatske, ocjenjivalo je nekoliko prosudbenih povjerenstava. Micu su prvo posjetili na njenom obiteljskom gospodarstvu u Medviđi, gdje se ona brine o svojih 320 ovaca, 100 koza te o proizvodnji sira i mesa. Na obiteljskom gospodarstvu Mici pomažu tri sina i suprug, no kako kažu njeni kolege iz KUD-a, Mica drži tri kantuna, i kuće, i cijelog gospodarstva. Nadalje, povjerenstva su ocjenjivala štandove koje su sve natjecateljice postavile u Spomen-domu u Pazinu na dan natjecanja.
Na štandovima se izlagalo sve ono što predstavlja određenu ženu, njezinu djelatnost, vještine i mjesto iz kojeg dolazi.
Velika starinska škrinja, stari vezovi, biljac, bičve, alati za stare zanate, gargaše za češljanje vune i zvona za ovce, ukrašeni bršljanom, božikovinom, sušenim kukuruzom, čvorkućom, šipkom, kupusom i tikvom, na štandu su okruživali Micine specijalitete, koji su planuli u tren oka. Prvenstveno njezina janjetina, potom, pršut, sir, prisnac, priška – nekvasani kruh, kao i kruh ispod peke, kroštule, fritule, vino i kompoti. Plodovi zemlje, prirodni i oplemenjeni ljubavlju seoske žene.
Mica je uz štand plela bičve, kako bi pred žirijem opravdala i diplome iz tkanja, vezenja, filcanja i izrade autohtonih suvenira.
Ocjenjivao se i njezin doprinos društvenoj zajednici, koji je najviše iskazala djelovanjem u KUD-u Branimir, s kojim prenosi narodne običaje Bukovice i Ravnih kotara po Hrvatskoj i inozemstvu te čuva tradiciju od zaborava.
Ono što je vjerojatno bilo presudno je nastup pred ocjenjivačkim sudom u konačnici izbora pred punom dvoranom navijača iz Istre, Slavonije, Dalmacije, Jastrebarskog, Bilogore, Zagorja, Podravine…
Kako je istaknula Štefica Krčmar, predsjednica udruge Uzorne hrvatske seoske žene, izbor je tijekom 10 godina prošao kroz cijelu Hrvatsku, a ove godine se održavao u Pazinu iz kojeg dolazi prošlogodišnja najuzornija, Davorka Šajina.
– Ovaj izbor ima cilj promovirati hrvatsko selo, a posebice seosku ženu jer ona čuva od zaborava seoske hrvatske običaje i kulturu, narodne nošnje, starinska umijeća, kulinarske vještine, sve što nas čini prepoznatljivima, i ona se time diči, rekla je Krčmar.
Žiri se pozvao na janjetinu
Gradonačelnik Pazina, Renato Krulčić, rekao je da ne smijemo zaboraviti značaj žena kao majki koje i budućim naraštajima prenose istinske vrijednosti, a istarski dožupan Vedran Grubišić je dodao da uvijek pamtimo ono što su nas majke učile.
Josip Kraljičković, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede je istaknuo da prave vrijednosti dolaze iz sela, a da je žena ta koja ih ponosno i čestito stvara.
Na pozornici su se izmjenjivale uzorne žene, pronicljivo i duhovito odgovarajući na pitanja žirija. Micu su pitali što bi, kad bi pobijedila, skuhala članovima žirija da je dođu posjetiti u Medviđu.
– Janjetinu ili jaretinu, a može i oboje, s dvije kapule i šakom soli, u malo vode. Na bukovački način, rekla je Mica, na što je član žirija rekao da će ju posjetiti oni, bez obzira na ishod natjecanja.
Pobjedu je odnijela Ivanka Grgić iz Slavonije, prva pratilja je bila Jasnica Vojvodić, a druga pratilja, Mica Mršić dobila je i nagradu za najstariju izvornu nošnju, što posebno znači njoj i članovima KUD-a Branimir iz Benkovca.
– Zaista sam prezadovoljna, bila je jaka konkurencija i ponosna sam što sam predstavljala svoju županiju, svoju Medviđu, naše narodne običaje i vrijednosti. I sudjelovanje je bio velik uspjeh i zadovoljstvo. Oduševila me i nagrada za najstariju izvornu nošnju. Zahvaljujem svom suprugu Mirku, mojim sinovima Darku i Davoru koji su me pratili i Josipu koji je ostao čuvati gospodarstvo te svojim roditeljima, bratu i nećakinji, KUD-u Branimir koji me prijavio i bodrio cijelim putem, kazala je Mica koja je za svoje postignuće dobila i brojne nagrade.
KUD Branimir ovim želi potaknuti i druge žene Zadarske županije da se uključe u ovo natjecanje.
– Zadarska županija je jedna od rijetkih koja ne održava županijski izbor uzorne seoske žene. Mi sudjelujemo u natjecanju, jer nas je pozvala jedna uzorna žena iz Otočca. Ponosni smo na našu Micu. Svih šesnaest žena su bile zaista uzorne i lijepo su iznijele plemenite i značajne djelatnosti kojima se bave. Mnoge od njih idu kući bez išta, a mi već drugu godinu zaredom odlazimo kući s lentom. A dobili smo i nagradu za najstariju nošnju i to po izboru afirmiranih ljudi iz svijeta folklora. To nam je veliko priznanje i znak da naš trud u očuvanju kulturne baštine ide u pravom smjeru, istaknula je Ksenija Čirjak, voditeljica KUD-a Branimir.