Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarski beskućnici na projekciji filma

17.10.2010. 22:00
Zadarski beskućnici na projekciji filma


Nicole je američka glumica s belgijskom adresom stanovanja. Ima uređen život, prijateljice, partnera… Jednog dana, ne pomirujući se s činjenicom da ju njen partner, inače redatelj, ne želi uzeti za ulogu beskućnice u svom filmu, odlučuje ju sama proživjeti u realnim uvjetima uz pratnju dviju kamera.
Tako otprilike započinje radnja doku-fiktivnog filma Daniela Lamba koji je zadarska publika, zajedno s publikama u još 45 drugih gradova, imala prilike pogledati u Arsenalu u nedjelju navečer.
Kako bi svoj pothvat započela što vjerodostojnije Nicole nadobudno odlazi prvo u ‘shopping’ na gradski buvljak gdje kupuje prikladnu jaknu, hlače, kapu, te vreću za spavanje koju prigodno trpa u ‘Lidlovu’ vrećicu. Paralelno s radnjom njezinog eksperimenta gledatelji mogu vidjeti natjecanje ‘Miss homeless’ na kojem svoje adute pokazuju beskućnice kojima pobjeda mogućnost života u kući i godinu dana plaćene stanarine. Ipak, život priča priče pa tako Nicole ostaje bez krova nad glavom kada ugleda svog partnera kako ju vara s njezinom najboljom prijateljicom.
Koliko je film redatelja Daniela Lamba uspio naglasiti socijalnu dimenziju beskućnika, ostaviti ćemo na procjenu onim (nažalost malobrojnim) promatračima koji su kišnu nedjeljnu večer odlučili provesti gledajući njegovo posljednje filmsko djelo.
„Miss Homeless” je sniman s profesionalnim glumcima, kao i sa stvarnim beskućnicima, te bez budžeta. Ipak, većina glumaca u filmu bili su beskućnici koji su improvizirali scene iz stvarnog života. Sva sredstva, nešto više od 1000 kuna, prikupljena od ulaznica po cijeni od dvadeset kuna, biti će uručena Caritasu Zadarske nadbiskupije, te uložena za dobrobit zadarskih beskućnika.