Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Započela baletna groznica

17.10.2011. 22:00
Započela baletna groznica


Počevši od jučer svi Zadrani željni vrhunske baletne izvedbe u Turističko-informativnom centru na Narodnom trgu mogu kupiti ulaznice za gostovanje baletnom ansambla Carski ruski balet u povodu njihove izvedbe Carmen / Bolero, 25. studenog u 20 sati.
Sveukupno, u prodaju je pušteno 3.500 karata, 2.000 za parter, 1.500 za tribine. Cijena za parter (uključujući teleskopske tribine) iznosi 140 kuna, a za tribine 100 kuna.
Podsjetimo, radi se o baletnim izvedbama djela autora Bizeta i Ravela koje će Zadrani imati prilike vidjeti u punim verzijama.
Ravelov “Bolero”, poznati je glazbeni predložak kojeg je baletno još 1928. godine postavila Bronislava Nižinska, pa onda Béjart i od onda mnogi suvremeni autori.
Balet “Carmen” je svojoj supruzi legendarnoj balerini Maji Pliseckaji posvetio poznati skladatelj Rodion Schedrin. Nastao je na osnovu istoimene Bizetove opere. Priču o ljubavi i strasti između Španjolca Don Josea i ciganke Carmen prilagodio je plesnom izričaju, upotrijebivši isključivo gudače i velik broj udaraljki poput ksilofona i činela. Koreografiju “Carmen” osmislio je 1967. Kubanac Alberto Alonso, podcrtavši psihološku dramu koja se u opernoj priči odvija između Don Josea i prevrtljive ljepotice Carmen. T