Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Među onima koji su u rat krenuli naoružani samo srcem

17.10.2013. 22:00
Među onima koji su u rat krenuli naoružani samo srcem


Žan je jedan od brojnih zadarskih momaka koji su s gradskog asfalta, naoružani ponekad samo srcem, krenuli u oslobađanje Hrvatske od srpske agresije, kazao je Ivan Matak, predsjednik udruge Bojna kralj Tomislav


Predstavnici Udruge ratnih veterana Specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske “Bojna kralj Tomislav” jučer su se na dostojanstven način prisjetili tragično preminulog suborca Žana Radosa. Na mjesnom groblju Bokanjac nakon što su se prisjetili hrvatskog bojovnika i izmolili vjerničke molitve, položili su cvijeće i zapalili svijeće na grob svog suborca.
Žan Rados s Bokanjca tragično je preminuo kad je imao tek 37 godina, 17. listopada 2004. Vozeći se na motociklu stradao je na južnom ulazu u grad Pag.
– Žan je jedan od brojnih zadarskih momaka koji su s gradskog asfalta, naoružani ponekad samo srcem, krenuli u oslobađanje Hrvatske od srpske agresije, kazao je Ivan Matak, predsjednik udruge Bojna kralj Tomislav.
Posljednji tjedan dana članovi udruge prisjetili su se još dvojice svojih suboraca na njihovim godišnjicama smrti, prerano preminulog Damira Begonje Trupka iz Vira i Rade Maksana iz Pakoštana koji je 7. listopada 1991. godine poginuo na Maziji.
Inače, Bojna kralj Tomislav osnova je na inicijativu sad pokojnoga Gojka Šuška koji je tada obnašao dužnost ministra iseljeništva.
Do početka kolovoza 1991., postrojba je imala 25 pripadnika, a do kraja 1991. narasla je na 250 ljudi dobro naoružanih i uvježbanih za razne i vrlo zahtjevne zadaće.