Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Lanjski manjak od 6,5 milijuna kuna ove godine reže se na pola

17.10.2016. 22:00
Lanjski manjak od 6,5 milijuna kuna ove godine reže se na pola


Općinska banovinska bolnica, sadašnja Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru, započela je s radom 1934. Prvi ravnatelj bio je kirurg dr. Niko Bašić. Od tada je prošlo preko 80 godina, a današnji ravnatelj je diplomirani ekonomist Andrija Marcelić koji je s dužnosti pročelnika za zdravstvo Zadarske županije na čelo Specijalne bolnice za ortopediju došao prije nepuna tri mjeseca, krajem srpnja.
Novi ravnatelj bolnice zapravo se vratio kući, jer Marcelić je do svoje 17 godine živio u Biogradu i u njemu pohađao školu.
– Bolnica obavlja zdravstvenu zaštitu u teškim uvjetima s obzirom na financijsku situaciju u kojoj se nalazi cjelokupni javni bolnički sustav u Republici Hrvatskoj. Potrebni su iznimni napori kako bi se nesmetano odvijalo funkcioniranje bolnice. Niz godina su cijene usluga ugovorene s HZZO-om padale i uvjeti poslovanja postajali sve nepovoljniji što je urodilo značajnim financijskim manjkom na kraju 2015. godine, kazao je dip. oec. Marcelić.
Iz navedenog je vidljivo kako početak novog posla nije nimalo lagan s obzirom da je ova ustanova u milijunskom minusu.
– U ovoj godini su poduzete kratkoročne mjere koje trebaju spriječiti stvaranje gubitaka i predviđamo da će negativni rezultat poslovanja tekuće godine biti upola manji nego prethodne godine. Iznosio je nešto ispod 6,5 milijuna kuna, a sad će se kretati oko tri milijuna kuna. Do kraja 2017. goodine rezultat bi trebao biti oko nule, istaknuo je ravnatelj biogradske bolnice dodajući kako je to postignuto povećanjem prihoda od HZZO-a tako što su se efikasnije povlačila sredstva te smanjenjem rashoda.
– Sve to znači da ćemo narednih dvije do tri godine imati velik kumulirani manjak, ali će naš poslovni sustav ipak biti konsolidiran i održiv, uz mogućnost pokrivanja nastalih manjkova, naravno s pretpostavkom da uvjeti poslovanja neće biti pogoršani za nas, odnosno da ugovor s HZZO-om neće biti nepovoljniji od sadašnjeg, objašnjava Marcelić.
Osim konsolidacije sustava prioriteti su, ističe, daljnji razvoj i rast kvalitete usluga, uz podizanje rejtinga bolnice.
– Cilj je da naša bolnica bude respektabilna zdravstvena ustanova koja će pružati usluge pacijentima iz cijele države pa i šire, što je s obzirom na kadar kojim raspolažemo i moguće i logično. Smatram da nismo u dovoljnoj mjeri prepoznati i u tom smjeru ćemo uložiti velike napore, govori Marcelić.