Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Novalji 25 milijuna eura za komunalnu infrastrukturu

17.10.2016. 22:00
Novalji 25 milijuna eura za komunalnu infrastrukturu


U vremenima kad se gotovo svi žale na krizu, u Novalji na otoku Pagu govore o uzletu, napretku i ostvarenju najvećeg proračuna u povijesti tog otočnog grada.
– Zatekao sam godišnji proračun od 31 milijun kuna, prošle i pretprošle godine premašili smo iznos od 40 milijuna kuna, a već sada imamo ostvareni proračun od 40 milijuna kuna i to usprkos činjenici da smo već u prvoj godini mog mandata smanjili neke namete kao što je komunalni doprinos koji je značajna stavka u proračunu, kaže Ante Dabo, gradonačelnik Novalje najavljujući kako će ovu godinu s aranžmanima i sredstvima iz EU fondova, završiti s ostvarenim proračunom od 50 milijuna kuna.
– To smatram uspjehom, jer ne da se u Novalji kriza ne osjeti, već naprotiv. Pokazali smo da se s malo boljim, racionalnijim i ažurnijim gospodarenjem može puno postići, ističe Dabo dodajući kako mu je cilj da Novalja ne bude ono što je za većinu partijanera – grad pored Zrća, već obrnuto.
Ipak, Dabo ne poriče doprinos upravo Zrća za razvoj turizma u Novalji pa i šire.
– Moramo pošteno priznati gdje su nam nedostaci, a što su naše prednosti. Zrće je priča koja je postala poznata diljem svijeta i zbog koje nam dolaze prekooceanski gosti doslovno sa svih kontinenata. Ali smještajna struktura nam nije dobra. Imamo oko 23 tisuće smještajnih jedinica, što je i više nego dostatno, ali nam za ozbiljno produženje sezone nedostaju hotelski i drugi smještaji s najmanje četiri zvjezdice. Stoga smo planove koncipirali i odbili ponuđače koji su htjeli graditi hotele s tri zvjezdice, a hostele smo zabranili prostornim planom i UPU-om, govori Dabo napominjući kako su neki mali turistički obrtnici već shvatili kako kreveta ima dovoljno, ali ne i onih kvalitetnih zbog čega su svoje smještajne kapacitete podigli na četiri zvjezdice, izgradili bazene i tako sezonu produljili na pet mjeseci.
Dabo je posebno ponosan na činjenicu da iako prije četiri-pet godina nitko u Novalji nije ni pričao o hotelima, danas je nekoliko hotela u gradnji tipa obitelji Kamenički ili poznatog sportaša Dejana Lovrena, a još su neki projekti u fazi rješavanja lokacijskih dozvola i slično.
– Kontaktirala su me i dva investitora zainteresirana za gradnju dvaju manjih hotela s pet zvjezdica uz Liburniju s 80-ak kreveta. Nametnuli smo priču hotela koji fale u Novalji, ističe Dabo najavljujući i cijeli niz infrastrukturalnih i inih projekata vrijednih oko 250 milijuna kuna.
– Projekt urbane aglomeracije, koji je započet 2013. godine, je u ovom trenutku za grad Novalju najvažniji projekt. Sve pripremne radnje smo završili i dobili smo pozitivan odgovor iz Bruxellesa, u kojem je konzultantska tvrtka Jaspers dala pozitivnu ocjenu studije izvodljivosti, održivosti i isplativosti za EU sredstva, a za koji dan očekujemo i građevinsku dozvolu, najavljuje Dabo dodajući kako je riječ o projektu vrijednom 25 milijuna eura namijenjenih za rješavanje odvodnje na području cijelog grada te nabavku novog pročišćivača vrijednog oko osam milijuna eura koji zadovoljava sve ekološke kriterije. U planu je i gradnja nove vodospreme, a Dabo očekuje kako će najkasnije do polovine siječnja iduće godine biti završen tender temeljem kojeg će biti raspisan natječaj za izvođača radova.
– To je najveći infrastrukturni projekt koji je ikada rađen na našem otoku, tvrdi Dabo.