Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Švicarci najbolje radiili s goničima

17.10.2016. 22:00
Švicarci najbolje radiili s goničima


Uručivanjem pehara, medalja i priznanja u zadarskom hotelu Funimation u subotu navečer na prigodan je način spušten zastor na 24. po redu Europski kup u radu pasa goniča. Pojedinačno prvo mjesto sa 123 boda osvojio je Švicarac Josty Linard sa švicarskim jurskim goničem pod imenom ¨Asta Vin Berner Jura¨, dok je u grupnom natjecanju, gdje je u svakoj grupi nastupilo po šest pasa, prvo mjesto osvojio talijanski sastav. Njihovi psi goniči pod imenima Lolita, Moschino, Cuca, Falco, Felice i Sara osvojili su 997 bodova.
Odliča po troje najbolje plasiranih u pojedinačnoj i grupnoj konkurenciji u svečanoj atmosferi za vrijeme prigodne večere najuspješnijim natjecateljima je uručio predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza Branko Šare. Tako je u pojedinačnom dijelu natjecanja drugo mjesto pripalo hrvatskom vodiču Perici Miljkoviću, koji je s istarskim kratkodlakim goničem pod imenom ¨Bos¨ osvojio 121 bod, dok je treće mjesto pripalo švicarskom dvojcu Adriani i Leu Duschen, čiji je pas Lucernski kratkodlaki gonič pod imenom ¨Cheyenne Von Varuna¨ osvojio 106 bodova. Valja istaknuti kako je vrlo dobro prošao i drugi hrvatski vodič Stipe Čikeš, koji je s kujom ¨Ciba¨ osvojio šesto mjesto s 87 bodova.
U grupnom natjecanju drugo mjesto s osvojenih 888 bodova pripalo je Makedoniji, čije su boje branili istarski goniči pod imenom Baron, Lord, Rea, Arka, Boni i Bina. Treće mjesto pripalo je talijanskoj reprezentaciji, koje su izborili psi Lia, Sibilla Di Monteresini, Lea, Meri, Rino Di Pontenizza i Mara.
Na natjecaju su nastupila 72 vodiča s 36 pasa i to iz ukupno 11 zemalja. Na lovnim terenima u okolici Nina, Vrsi, Poljica, Ražanca, Prkosa i na otoku Pagu radilo se u nekoliko baterija pod budnim okom 24 renomirana hrvatska i inozemna kinološka suca. Naredne 2017. godine 25. Europskom kupu bit će domaćin Crna Gora. Tim povodom Šare je tajniku Crnogorskog kinološkog saveza Miji Bretenčiću uručio prijelaznu zastavu.