Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mamac za sve ljubitelje jazza

Autor: Irena Jurjević

17.11.2008. 23:00
Mamac za sve ljubitelje jazza


U nedjelju je u Zadar nakon nastupa na zagrebačkom N.O. Jazz festivalu pristigao njujorški trombonist Joe Fiedler. Joe je u Arsenalu nastupio u pratnji kontrabasista Johna Herberta i bubnjara Michaela Sarina, no iako je riječ o jednome od najnadarenijih mladih trombonista u New Yorku, relativno mali broj Zadrana je odlučio iskoristiti priliku i poslušati njegov koncert uživo.
Unatoč tome, Fiedler je malobrojnoj publici uz svoja dva prateća glazbenika pružio izvrstan koncert tijekom kojeg je pokazao zamjetne sposobnosti muziciranja. Osim glazbene umješnosti, ovaj američki glazbenik za vrijeme koncerta je pribjegavao i raznim dosjetkama poput karakteristične pletene kapice koju je znao staviti na svoj trombon.
Premda već deset godina ima svoj trio, tek je na prošlogodišnjem Crab albumu Fiedler pronašao pravu formulu koja je ovo izdanje lansirala u sam vrh njujorške suvremene jazz produkcije, što uvelike može zahvaliti i sadašnjim suradnicima i stalnim članovima trija – kontrabasistu Hebertu i bubnjaru Sarinu.
Stacioniran u New Yorku Fiedler je mamac za sve ljubitelje jazza, a među kritičarima je poznat kao jedan od najimpresivnijih svirača trombona koji se pojavio u posljednjih nekoliko desetljeća.
Iako su ga mediji otkrili tek nedavno, u svojoj karijeri Fiedler je surađivao na albumima brojnih poznatih izvođača kao što su Firewater, Jennifer Lopez i Wyclef Jean, ali i poznati džezisti Andrew Hill i Lee Konitz. Uz to što djeluje kao solist na trombonu vodi skupine Joe Fiedler Trio i Big Sack. Fiedler je i aktivni član skupina Fast and Bulbous, Chris Jonas’ The Sun Spits Cherries i nekoliko gradskih big bandova. Njegovo bogatstvo u diskografskoj industriji očituje se u više od 70 sudjelovanja na raznim albumina, a na tri se pojavljuje i kao nositelj.