Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Žrtva u Kazneno-popravnom domu Idrizovo

Autor: Minja Gugić

17.11.2008. 23:00
Žrtva u Kazneno-popravnom domu Idrizovo


Predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić opet je bio prisiljen odgoditi raspravu zbog nedolaska žrtve otmice Ljupča Dimitrijevskog, no ovoga je puta obaviješten da je on u zatvoru temeljem tjeralice koju su za njim raspisala makedonska pravosudna tijela
I nakon dva mjeseca od posljednje rasprave, jučer je na Županijskom sudu u Zadru opet odgođena rasprava u suđenju protiv Jakova Rodića, Bekima Miftarija i Leonarda Ćibarića zbog otmice Ljupča Dimitrijevskog.
Rasprava je odgođena zbog ponovnog nedolaska Dimitrijevskog, ali ovoga puta Sudsko vijeće kojim sada, u ponovljenom suđenju, predsjedava Boris Babić obaviješteno je kako se Dimitrijevski trenutačno nalazi u KPD-u Idrizovo kraj Skoplja u Makedoniji, gdje je smješten nakon što su za njim makedonska pravosudna tijela raspisala tjeralicu.
Kako je pojasnio sudac Babić, sada treba utvrditi je li Dimitrijevski još uvijek tereti trojicu optuženih ili je pak odustao od kaznenog progona.
Ako ih tereti, trebao bi se pojaviti na Županijskom sudu u Zadru i suđenje bi se u ovom slučaju napokon trebalo okončati. No, kako se moglo vidjeti na jednoj od ranijih rasprava, otmičari i žrtva su u dobrim odnosima.
Priča oko otmice Ljupča Dimitrijevskog, podsjećamo, dogodila se prije više od pet godina, kada su Rodić, Ćibarić i Miftari usred bijela dana na Trgu pet bunara i to pred očima brojnih prolaznika i gostiju obližnjeg kafića koji su sjedili na terasi, Dimitrijevskog na silu strpali u automobil i odveli u Kistanje, gdje su ga u Rodićevoj kući tukli i prijetili mu smrću, tražeći od njega da im vrati dug od tadašnjih sto tisuća njemačkih maraka. Ljupče Dimitrijevski bio je inače poznat kao sitni švercer i trgovac voćem, zapravo bavio se raznim “poslovima”.
Njima se nedugo nakon otmice sudilo na Županijskom sudu u Zadru pred drugim Sudskim vijećem, pa je tako Jakov Rodić bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godine i pol, Ćibarić na osam mjeseci, a Bekim Miftari na dvije godine zatvora. No, Vrhovni sud Republike Hrvatske poništio je presudu Županijskog suda u Zadru zbog niza nepravilnosti pa je postupak vraćen na ponovno suđenje.
Trojica otmičara iz Kistanja tada su, tijekom prvog suđenja izjavila kako im Dimitrijevski dvije godine duguje sto tisuća njemačkih maraka te je to bio razlog otmice. Sva trojica su nakon izrečenih presuda puštena iz pritvora pa se sada brane sa slobode.
U svakom slučaju, mnoge dvojbe trebale bi biti riješene i sudski postupak mogao bi biti završen, jedino ako se suđenju napokon odazove i sam Ljupče Dimitrijevski.