Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ja sam Luka i pljačkam pumpu!

17.11.2010. 23:00
Ja sam Luka i pljačkam pumpu!


Mladić je u svojoj obrani rekao kako mu cilj nije bila pljačka, već povratak u zatvor zbog svađe s majkom i djevojkom. Razbojstvo je počinio samo četiri mjeseca nakon izlaska iz maloljetničkog zatvora gdje je proveo gotovo tri godine


Smatram se krivim, žao mi je i kajem se što sam učnio tu glupost. Nije mi bila namjera opljačkati benzinsku crpku i uzeti novac. Nakon svađe s majkom i djevojkom i nakon što su mi i jedna i druga rekle kako bi bilo najbolje za mene da se vratim u zatvor,  učinio sam to – rekao je jučer u svojoj obrani na Županijskom sudu u Zadru 19- godišnji Luka Prpić Prle koji je optužen zbog razbojstva.
On je naime,  samo četiri mjeseca nakon što je izašao iz maloljetničkog zatvora gdje je proveo gotovo tri godine, početkom srpnja ove godine oko 4 sata noću počinio razbojstvo na benzinskoj crpki u Benkovcu zaprijetivši nožem duljine preko 20 cm, dežurnom radniku na crpki Darku Perici kojeg inače i poznaje. Prema optužnici, Prpić je uzeo preko tisuću kuna koje mu je Perica u strahu dao i pobjegao.
Međutim, mladić je jučer u svom iskazu pred Sudskim vijećem kojim u ovom slučaju predsjeda Boris Radman, rekao kako nije pobjegao već je sjedeći na obližnjem zidiću sačekao policiju i sam se predao.
 – Te sam se večeri posvađao s majkom i djevojkom. Jako me pogodilo što su mi obje rekle da mi je mjesto u zatvoru. Majci sam tada rekao ako tako misli da ću stvarno nešto i napraviti kako bi se tamo i vratio. Zato sam uzeo nož. Nisam znao što ću učiniti. Zatražio sam novac na pumpi, ali nisam prijetio. Nož mi je bio u lijevoj ruci. Digao sam ga u zrak prema nadzornoj kameri i uzviknuo: “Ja sam Luka Prpić i pljačkam pumpu”. Nakon što mi je Perica dao novac, rekao sam mu da nazove policiju. Bio sam u zatvoru tri godine i da mi majka i djevojka to nisu rekle, ja to nikada ne bih učinio. Perici nisam prijetio, već sam mu rekao: “Darko, daj mi novac da se ne moramo svađat i zovi policiju”. Cilj mi nije bila pljačka, već povratak u zatvor – ponovio je mladić dodajući kako mu je sada zbog svega jako žao.
Pojasnio je kako se s majkom među ostalim posvađao i zbog toga što je u vezi sa znatno mlađim muškarcem zbog kojeg je zanemarila i zapustila njegove sestre od deset i 16 godina. Osim toga, nastavio je optuženi Prpić, s tim se muškarcem stalno svađala, a on je čak jednom prilikom zaprijetio kako će ubiti njega, ujaka i njegovu baku za koju je jako vezan.
Iz svjedočenja njegove majke upotpunila se slika njegovog teškog djetinjstva i odrastanja bez oca s kojim se u životu tek povremeno čuo i vidio, te majke koja ga nije posjećivala. Života u izbjeglištvu, siromaštva, ovisnosti o teškim drogama već sa 15 godina, odrastanja i po domovima te naposljetku boravka u zatvoru, pa čak i u samici gdje se zbog teškog psihičkog stanja čak i samoozlijedio.
Sve je to ostavilo posljedice na mladića i kako je jučer objasnila vještakinja psihijatrijske struke dr. Vera Klarić, dovelo do razvoja u strukturi poremećaja ličnosti. Iako, kako je naglasila psihijatrica, mladić je u trenutku počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv.
Luka Prpić u pritvoru je od dana uhićenja, a suđenje se nastavlja.