Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Akcija mladih: Razvoj otoka temeljiti na ekološkim proizvodima

17.11.2011. 23:00
Akcija mladih: Razvoj otoka temeljiti na ekološkim proizvodima


Mladi ljudi s otoka mogu putem ekološke proizvodnje ostvariti bolju budućnost i egzistenciju, poručuju predstavnici Akcije mladih


Ribarstvo, promet, brodogradnja i razvoj otoka teme su o kojima su jučer u prostorijama MO Brodarica govorili predstavnici “Akcije mladih” za IX. izbornu jedinicu predvođeni Antom Rubešom. Lista je na drugom mjestu u IX. izbornoj jedinici, a njezin nositelj Ante Rubeša, inače predsjednik MO Brodarica, kaže kako se više vole nazivati “pokretom, nego političkom opcijom”.
Dotičući se problematike oko razvoja otoka Rubeša je istaknuo da je dugogodišnja depopulacija hrvatskih otoka rezultirala nestajanjem otočnih naselja, a time i njihovog kulturnog naslijeđa.
– Hrvatska ima 718 otoka, a od ukupnog broja svega ih je 67 naseljeno trajno. Osim neadekvatne prometne infrastrukture većina otoka nema ni riješen problem vodoopskrbe, zdravstvene zaštite, kulturno-društvenih sadržaja, kao ni mogućnost zaposlenja, ustvrdio je nositelj liste, predlažući pritom kako, s obzirom na prirodne resurse i geografski položaj, postoje povoljni uvjeti za razvoj nautičkog i ekološkog turizma.
– Napredak se mora temeljiti na iskorištavanju prirodnih resursa, imajući u obziru prirodnu i kulturnu baštinu, a posebno potrebe otočnog stanovništva, kazao je Rubeša. Stoga on i članovi njegove liste predlažu da se gospodarski razvoj kreće u smjeru ekološki isplative turističke proizvodnje, na način da se potiče, subvencionira i educira otočno stanovništvo.
– Proizvod s ekološkim znakom na tržištu ima veću vrijednost za 20 do 80 posto. To bi mogla biti motivacija mladim ljudima da ostanu na otoku te da putem ekološke proizvodnje ostvare bolju budućnost i egzistenciju, zaključio je Rubeša.
Na novinskoj konferenciji Akcija mladih se dotakla su se i teme ribarstva, predlažući “pojačanu inspekciju nadzora i kontrole na način da se osnuju nove specijalne inspekcijske službe, jer jedna nije dostatna”.
– Posebno napominjemo da je potreban nadzor nad ugostiteljskim objektima, na način da se ispita porijeklo ribe i školjkaša koju isti nude, pojasnio je Rubeša.
Bilo je govora i o brodogradnji, za koju su predložili rekonstrukciju vlasništva u kojoj bi država zadržala većinski udio, kao i o prometu, pa su tako, umjesto preskupog mosta, kao opciju spajanja s Dubrovnikom predložili autocestu u vidu “mosta preko Bosne”.
– Odredili smo 15, 16 stvari iz industrije i gospodarstva za koje smatramo da su bitni za napredak i razvitak države Hrvatske. Njih ćemo obrazložiti u ovoj i sljedećih nekoliko “pressica”, najavio je Rubeša.