Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mladima treba govoriti tko je počinio zločine

17.11.2011. 23:00
Mladima treba govoriti tko je počinio zločine


Ratni zapovjednici Vukovara i Škabrnje Ivica Arbanas i Marko Miljanić te Ivana Haberle iz udruge Žene u Domovinskom ratu održali su sinoć učenicima Osnovne škole Smiljevac predavanje na temu dviju najvećih tragedija suvremene hrvatske povijesti, koje su se dogodile na današnji dan. Kako nam je u uvodu objasnio Ivica Arbanas, ovo predavanje nije bilo u sklopu obrazovnog programa, već je ratne zapovjednike pozvao ravnatelj OŠ Smiljevac Bernard Kotlar, kako bi učenici iz prve ruke doznali što se zbivalo tih dramatičnih dana u Vukovaru i Škabrnji.
– Mi smo pomalo ljuti jer ne uspijevamo natjerati naš obrazovni sustav da Domovinski rat dobije obavezni fond sati, a da mi, sudionici, budemo pomoćno sredstvo profesorima povijesti. Tek onda ćemo stvoriti generaciju učenika koja će znati cijeniti i voljeti hrvatsku zemlju. Mnogi su platili vrlo veliku cijenu za ovu Hrvatsku. Sigurno je da se kroz ovakva predavanja može stvoriti ljubav prema svom narodu i tradiciji i prema svojoj kulturi. Večeras se sjećamo tragedije Vukovara i Škabrnje. Prije 20 godina na ta se dva mjesta sručila sinergija zla, a je li tako moralo biti, ni danas ne znam odgovor na to pitanje, rekao je Arbanas.
Zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić rekao je da je Hrvatska bila natopljena krvlju nedužnih ljudi Vukovara i Škabrnje.
– Mladima treba govoriti tko je počinio zločine na području Škabrnje. Treba im jasno reći tko je bio agresor iako i sam sve više mislim kako za tolike žrtve nitko nikad neće odgovarati. U Škabrnju će na obljetnicu stradavanja doći 6, 7 autobusa iz BiH, Austrije, Rijeke, Slavonije, Splita, Zagreba. Ne zbog toga da bi čuli što ima reći politika, nego da se istinski poklone žrtvama Škabrnje, rekao je Miljanić.
Ivana Haberle učenicima je kroz svoju priču, priču mlade 18-godišnjakinje, koja je bez roditeljske dozvole pristupila Zboru narodne garde, pripovijedala o ulozi žene u Domovinskom ratu.