Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vojnik posvjedočio da nisu smjeli u potragu za nestalim vatrogascem

17.11.2011. 23:00
Vojnik posvjedočio da nisu smjeli u potragu za nestalim vatrogascem


– Znate li da je tog dana iza 15 sati, helikopter H-212 bio prizemljen u mjestu Bribirske Mostine i da ga je čuvao policajac? – upitao je Igor Marinović, otac poginulog Ivana, na što mu je svjedok Predrag Matešić odgovorio da nema taj podatak


Jučerašnje suđenje Draženu Slavici, optuženom za kornatsku tragediju u kojoj je 30. kolovoza prije četiri godine smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, obilježile su i primjedbe te pitanja svjedocima koja je postavljao Igor Marinović, otac poginulog Ivana, vatrogasca iz Šibenika.
Pitanja su bila vezana uz polijetanje i slijetanje kanadera i helikoptera tog kobnog dana, a bila su upućena 42-godišnjem časniku HV-a Predragu Matešiću, koji je bio dežuran u Divuljama.
– Toga dana u 15.15 sati bio nam je zadatak koordinacija kanadera s Kornata u zaleđe Vodica, pa da se nakon toga opet vrati na Kornat. Na raspolaganju smo imali jedan kanader, tri helikoptera tipa MI-8, helikopter tipa BELL i zrakoplov pilatus. Ne sjećam se zašto helikopter nije poletio za Kornat u 14.54 sati, prema zapovjedi. Toga su dana dva helikoptera bila angažirana na gašenju velikog požara na Hvaru. Ne sjećam se je li helikopter, koji je dobio zapovjed da u 15.10 sati poleti na Kornat, doista i poletio. Iz Divulja je u 15.10 sati H-212 poletio na požarište na Hvar, a u 17.05 sati iz Operativno-vatrogasnog zapovjedništva dobili smo zapovjed da H-212 ide na otok Kornat na izvlačenje vatrogasaca-odgovarao je na pitanja Igora Marinovića, svjedok Matešić.
– Znate li da je toga dana iza 15 sati, helikopter H-212 bio prizemljen u mjestu Bribirske Mostine i da ga je čuvao policajac? – upitao je Marinović na što mu je svjedok odgovorio da nema taj podatak.
Za tragediju saznali tek kada su se vratili u Lošinj
Zoran Jurčec (44), vatrogasac koji je 30. kolovoza 2007. godine također dežurao u Divuljama, je pojasnio da on tada nije “radio” na požaru na otoku Kornatu, već njegovi kolege.
Zdenko Valjetić (36), koji je na zadarski sud doputovao iz Vinkovaca toga je dana bio zapovjednik voda Protupožarnih namjenski organiziranih snaga koji je brojao 25 ljudi od kojih je 18 bilo vojnika – gasitelja, a bili su na Malom Lošinju.
– Stigli smo na otok Kornat oko 18.40 sati, a sletjeli smo nekoliko kilometara od kuća u uvali Kravljačica. Ja sam krenuo s još dvojicom kolega u izviđanje. U toj smo uvali pazili da se požar ne približi naselju. U Kravljačici smo bili cijelu noć, a to je otprilike tri kilometra udaljeno od mjesta tragedije. Te noći nisam uočio nikakve letjelice nad otokom i nisam vidio nikakvih drugih vojnika. Jedino sam ujutro vidio policajce koji su “češljali” otok. Nisam vidio ni mrtve, ni ranjene vatrogasce, a za razmjere ove tragedije saznao sam tek kada smo se vratili na Mali Lošinj – ispričao je Valjetić. Njegov kolega, Miroslav Gotovac (39) naglasio je kako su uvali Kravljačica zatekli šestoricu vatrogasaca koji su im objasnili kako čekaju daljnje zapovjedi.
– Nitko ništa nije govorio o stradavanju vatrogasaca, ali sam primijetio zabrinutost na njihovim licima. Oko 21 sat sam čuo da ima stradalih, a pravo stanje stvari sam saznao kada smo se vratili u Lošinj. Nisam čuo, ni vidio nikakve letjelice. Pred jutro sam vidio policajce koji su pretraživali teren. Dok smo bili u uvali došla je pomorska policija i odvela tu šestoricu vatrogasaca s kojima smo bili u uvali. Sjećam se da nam je jedan vatrogasac, koji je imao čin i bio je srednjih godina rekao kako će ići tražiti jednog vatrogasca koji je nestao, pa nas je pitao hoćemo li im pomoći. Međutim, nama je iz Divulja strogo naređeno da nigdje ne “mrdamo” – pojasnio je Gotovac.
 Tijela su pokrili dekama
Robert Baljkas (48), bivši pomorski policajac iz Šibenika policijskim je brodom zajedno s kolegama došao na Kornat.
– Tamo su već bili policajci koji su obavljali očevid. Krenuli smo u potragu za nestalim vatrogascem. Na mjestu događaja vidio sam šest stradalih tijela. Vojska nije išla na mjesto gdje su pronađeni vatrogasci. Oko 19 sati te večeri sam saznao informaciju da na Kornatu ima stradalih vatrogasaca. Sva tijela su prebačena kada je završen očevid, a nakon što je pronađeno šesto tijelo na mjestu tragedije ostala su najmanje šestorica interventnih policajaca. Mi smo zatražili dozvolu da pokrijemo mrtva tijela kako ne bi bila onako izložena, pa smo ih pokrili dekama – ispričao je svoja sjećanja svjedok Baljkas.
Suđenje se nastavlja i danas saslušanjem svjedoka.