Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadar obasjan svijećama

17.11.2011. 23:00
Zadar obasjan svijećama


Uz projekciju snimaka nastalih nekoliko dana prije pada Vukovara petstotinjak učenika zapalilo je svijeće koje su činile imena Vukovar i Škabrnja, a nekoliko učenika čitalo je pisma pokojnog ratnog reportera Siniše Glavaševića
 


Postolje kandelabra na Narodnom trgu u kratkom se roku napunilo upaljenim crvenim lampionima koje su građani spontano palili.
Uz svijeće koje su zapaljene na zidu Gradske straže u petak navečer nitko nije mogao proći Trgom a da se ne prisjeti Vukovara i Škabrnje.
“Moje svjetlo za moj Vukovar i moju Škabrnju” ime je akcije u kojoj drugu godinu za redom sudjeluje Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije. Upravo njeni članovi na trg su donijeli ukupno 86 svijeća, po jednu za svaku žrtvu škabrnjskog masakra. Udruge osoba s invaliditetom “Prijatelj” iz Metkovića akciju paljenja svijeća za Vukovar provodi sedmu godinu za redom, a zadarska Udruga pridružila je na plakat Škabrnju i puno dobre volje za organiziranje ove akcije.
Predsjednik udruge Mile Bašić rođeni je Škabrnjanin koji desetljećima živi u Zadru.
– Sad smo došli iz Škabrnje, sve je teže svake godine. Palimo svijeće ne samo za Škabrnju i Vukovar, već i za Nadin, za Brušku i sva mjesta koja se sjećaju svojih poginulih, kazao je Bašić dok su kandelabru sa svijećama prilazili brojni mladi, ali i obitelji s djecom.
Organizaciju cijelog projekta i ove godine financiralo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a u njoj ove godine sudjeluje ukupno pet županija.
Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije je svim osnovnim i srednjim školama podijelila po 80 lampiona. Četiri škole koje dijele zgradu u Parku Vladimira Nazora imale su najveću akciju među zadarskim srednjom školama. Gimnazije Vladimira Nazora i Jurja Barakovića te Prirodoslovno-grafička i Škola primjenjene umjetnosti i dizajna zajedno su sudjelovali u obilježavanju vukovarske i škabrnjske žrtve. Uz projekciju snimaka nastalih nekoliko dana prije pada Vukovara petstotinjak učenika zapalilo je svijeće koje su činile imena Vukovar i Škabrnja, a nekoliko učenika čitalo je pisma pokojnog ratnog reportera Siniše Glavaševića.
– Godinama na ovaj dan palimo svijeće u hodniku škole, a zadnje četiri godine sa ostalim školama zajednički organiziramo obilježavanje u dvorištu. Smatramo da mladi ljudi koji ne znaju svoju prošlost i povijest ne mogu graditi kvalitetnu budućnost, kazao je ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević.
Samo koju stotinu metara dalje učenici i profesori Pomorske škole također su sudjelovali u obilježavanje spomen dana za Vukovar i Škabrnju. Zapalili su svijeće na Kopnenim vratima i bedemu u Foši.
Paljenjem svijeća, recitalom i molitvom Škabrnje i Vukovara sjetili su se i učenici i djelatnici Osnovne škole Šime Budinića.


  BENKOVAC: SVIJEĆE U VUKOVARSKOJ ULICI




 U spomen na žrtvu Vukovara i Škabrnje članovima Udruge Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata gradski ogranak Benkovac, pridružili su se i članovi UHDDR-a Benkovac, Udruge Zavjet Benkovac, predstavnici Grada Benkovca, te nekoliko stotina građana Grada Benkovca i susjednih mjesta koji su kilometarskom Vukovarskom ulicom zapalili tisuću svijeća. Na pojedinim lokacijama svijećama su osvijetljena imena Vukovara, Škabrnje, Vukovarske golubice i Križa kao simbola vjera i nade. Paljenju svijeća pridružili su se članovi Torcide Benkovac paljenjem „tradicionalnih bengalki” na herojsku obranu Vukovara.
Mile Marić


  POKLON BIOGRADSKE TORCIDE


Udruga navijača Hajduka Torcida Biograd položila je vijenac i zapalila svijeće za Vukovar i Škabrnju. U povodu 20. godišnjice pada Vukovara, grada heroja, ali i herojske Škabrnje, članovi biogradske Torcide položili su vijenac ispred murala, koji je oslikan ovoga ljeta na Trgu hrvatskih velikana u Biogradu na Moru.
– Ovom prilikom želimo se pokloniti žrtvama te im na taj način odati počast i priznanje, ali i iskazati svoje suosjećanje s njihovim obiteljima i prijateljima te čitavim hrvatskim narodom, kazao nam je predsjednik biogradske Torcide Josip Šarić. A cvijeće i svijeće postavljene su i duž Vukovarske ulice na biogradskoj Kosi, gdje se kao i ranijih godina na taj način također odaje počast žrtvama Vukovara i Škabrnje. Svijeće su zapalili učenici biogradske srednje škole, a u mimohodu Vukovarskom ulicom priključili su im se i građani grada Biograda.
Jelica Farkaš


  LIŠANE: ZAPALJENO 100 SVIJEĆA


Stanovnici Lišana Ostrovičkih obilježili su jučer dvadesetu obljetnicu stradavanja Škabrnje i Vukovara paljenjem svijeća na nogostupima glavne mjesne ulice. Akciju su u jutarnjim satima započela lišanska djeca, polaznici Osnovne škole Ivan Goran Kovačić i Vrtića Zlatni ključić, koja su zapalila 100 svijeća, a u poslijepodnevnim satima pridružili su im se njihovi roditelji, djedovi, bake i rođaci.
Stanovnici ovog dijela Zadarske županije prvi put na ovaj način obilježavaju 18. studenoga, najtragičniji dan u novijoj hrvatskoj povijesti. Inicijatori akcije bili su Općina Lišane Ostrovičke i udruga Naše ruke, a sve se odvijalo pod geslom “Zapali i ti jednu svijeću da se ne zaboravi i pomoli se”.
Ante Vidović