Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Albanski kulturni tjedan u ozračju suradnje i tolerancije

17.11.2013. 23:00
Albanski kulturni tjedan u ozračju suradnje i tolerancije


Frrok Kristaj održao je predavanje u sklopu Albanskog kulturnog tjedna u ŠC Višnjik. Kristaj se referirao na Konstantina Velikog, njegovu ulogu i značaj u Milanskom ediktu s kojim je 313. godine proglasio slobodu kršćanske vjere u cijelom rimskom carstvu.
– Naša nacija bi se trebala dičiti jer je čovjek naše krvi dao svijetu kršćanstvo, vjeru koju su Iliri prihvatili u prvim desetljećima nakon smrti Krista, kazao je Kristaj, dodajući kako je ovaj car ujedno i zabranio i kaznu smrti na križu, borbe gladijatora, prodaju ili ubojstvo djece od strane roditelja, te uspostavio nasljedno pravo, donio dekret za pomoć i zaštitu siročadi, siromašnih i udovica. 321. godine nedjelju je proglasio slobodnim danom.
Obilježavanju albanskog kulturošloškog tjedna na Višnjiku odazvali su se i predstavnici hrvatske i albanske vlasti, Ibrahim Makoli iz Ministarstva dijaspore Kosova kao i kosovska veleposlanica Shkëndije Geci – Sherifi. Okupljenima su se obratile i Renata Sabljar Dračevac kao i Sabina Glasovac koja je istaknula kako je grad Zadar je jedan lijep primjer suranje i mjesta ugodnog za život za sve pripadnike nacionalnih manjina, pogotovo one albanske.
– U tom smislu meni je drago da kao pomoćnica ministra obrazovanja znanosti i športa navijestim da će se do 15. prosinca održati bilateralni susret s predstavnicima Kosova na kojima ćemo razmatrati dane zajedničke suradnje na području obrazovanja, izmijeniti korisna iskustva i dati još jedan doprinos da se naše dvije države još više povežu, zaključila je Glasovac.