Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bosonogi Bandić

Autor: Željana Gardijan

17.12.2009. 23:00


Da su predsjednički kandidati na putu prema Pantovčaku spremni ubaciti u petu brzinu pokazao je ovih dana Milan Bandić koji, izgleda, nije računao sa snijegom i ledom pa je u Dubravama kraj Brčkog i proklizao. Polaganje vijenca ispod spomenika borcima 108. brigade HVO-a pretvorilo se u njegovu (ne)moguću misiju koja je ovih dana ne samo nasmijavala nego i čudila sve one koji su barem bacili oko na proputovanja predsjedničkih kandidata.
Kao da je na trenutak usnuo ili zaboravio da je na spomenuto mjesto došao kao predsjednički kandidat, Bandić je izuo cipele i bosonog se uputio korak po korak prema mjestu gdje je trebao položiti vijenac i ne sluteći da će slika bosonogog Milana koji se na snijegu opružio koliko je dug i širok munjevito obići Hrvatsku, a i susjednu BiH. Kada nije išlo uspravno, pao je Bandić na koljena kao da na putu prema Pantovčaku odrađuje tešku pokoru. Iako na koljenima, dopuzao je zajedno sa vijencem i poručio po tko zna koji put da je on taj koji ne odustaje i onda kada je na tankom ledu.
Ni jednog trenutka i kada mu od umora gotovo padaju kapci, Bandić nije pomislio da pretjeruje i da je ponekad više, zapravo – manje. Pa dok je ova njegova požrvovnost i čelična volja, poput ledolomca doplivala do oduševljenog biračkog tijela u susjednoj BiH, u Hrvatskoj mu je, kažu ankete, rejting skliznuo prema dolje. Možda zbog gužve na desnici, a možda je Zagrebu previše Bandićevog “ja”. Premda se uvijek može obraniti riječima da su oni kojima je ponio vijenac zaslužili da pred njihovom žrtvom i puže, Bandić je u zemlji, nakon brojnih pretjerivanja i hvalisanja, sebi napravio skupu antikampanju.
Brčka sličica kako se Bandić u čarapama “brčka” u snijegu mogla bi zalediti njegove prvotno isticane šanse juriša u drugi krug. Očekivanja kako će iskriti između nekadašnjeg SDP-ovca Bandića i kandidata socijaldemokrata Ive Josipovića, pokazala su se netočnima jer se zagrebački gradonačelnik i ne doživljava kao onaj koji bi bio “lijevo”. S obzirom da je “desno” biračko tijelo ono koje discipliniranije izlazi na izbore i on je pojurio po njihovu podršku metodom “rukovanja” koja je onda vremenski ili, pak namjerno, isključila sučeljavanja što bi mu moglo početi rasti u sve veći minus. Ili je Bandić mudro odlučio pustiti Hebranga, Primorca i Vidoševića da međusobnim naguravanjem poruše svoje šanse da se dokopaju drugog kruga u kojemu se onda sve ponovno otvara?
Hoće li se nakon skliskih koraka Bandić uspraviti možda će upravo presuditi silina sukoba spomenutog trojca na “desnici”. Pitanje je je li Bandić svjestan da ovakvim trkom prema Pantovčaku zapravo daje prednost, do krajnjih granica smirenom i “zakopčanom” Josipoviću, koji se zbog Bandićeve galame, paradoksalno, ali bolje čuje.
Iako bi glasači iz susjedstva mogli biti važan jezičac na vagi, Bandić ne bi smio glavne karte bacati na njih.
Drugi po potpori biračkog tijela BiH je Dragan Primorac koji je također “obigrao” Bosnu i Hercegovinu i još posjećujući Međugorje zatržio Božju pomoć, a možda i proročanstvo vidjelice Vicke.
Da je energični Bandić išao Primorčevim stopama možda bi mu vidjelica Vicka, “vidjela” da umoran i bosonog po snijegu i ledu može – pasti.