Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dobre želje utkane u božićne jaslice

Autor: Katina Vrsaljko

17.12.2009. 23:00
Dobre želje utkane u božićne jaslice

Foto: Sebastian GOVORČIN



Jaslice koje su učenici izrađivali pod vodstvom mentora, akademskih kipara Mijata Radasa i Igora Budimira, krase izlog info centra Turističke zajednice na Narodnom trgu i izlog Udruge invalida nasuprot crkve Sv. Šime


Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna ove su godine, umjesto čestitkama, poruku mira i ljubavi poslali božićnim jaslicama koje su sami izradili i poklonili gradu. Jaslice koje su učenici izrađivali pod vodstvom mentora, akademskih kipara Mijata Radasa i Igora Budimira, krase izlog info centra Turističke zajednice na Narodnom trgu i izlog Udruge invalida nasuprot crkve sv. Šime.
– Ova škola gaji izuzetan senzibilitet prema potrebama javnosti i svakako obogaćuje grad i županiju. Učenici su svoje dobre želje utkali u božićne jaslice kojima su ukrasili grad, rekla je Marjana Bakmaz, ravnateljica škole.
Jedne su jaslice rađene u kombiniranoj tehnici od stiropora, platna, plastike i gipsanog zavoja, a druge od gipsa i terakote. Učenici 2. i 3. razreda, smjera aranžersko-scenografski dizajner,  izrađivali su ih oko mjesec dana.
Mentori su im malo pomagali, a u izradi su dobili potpunu slobodu, pa su dali mašti na volju. Kako kažu učenice, uživale su u izradi jaslica, a najljepši im je onaj osjećaj kad vide plod svoga truda.
– Najteže je bilo započeti, stvoriti ideju, osmisliti materijale, a kad je krenulo, ideja se razvijala sama od sebe, složile su se učenice.
Kako kaže jedan od mentora, Mijat Radas, bilo bi dobro da učenici imaju jedan prostor u gradu u kojem bi mogli izlagati svoje radove i pokazati javnosti kako se kreativnošću može napraviti nešto lijepo, te da ova likovna inicijativa izađe van sa svojim radovima.
– U općoj komercijalizaciji i “kićerizaciji” Božića, izlozi su okićeni konfekcijskim kičem. Naše jaslice su odgovor na to. U današnjem školstvu kreativnost je zanemarena, a učenici se opterećuje suhoparnim usvajanjem znanja. Nakon osnovne škole djeca više ne rade s rukama, ne pjevaju, ne plešu. Tako danas imamo inženjere koji nisu kreativni. U ovoj školi se potiče i njeguje kreativnost, a jedan od plodova toga su i ove jaslice, rekao je Radas.