Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Moraju ostati konkurentni

17.12.2010. 23:00
Moraju ostati konkurentni


Ne možemo povećati cijenu usluge jer onda ne bismo bili konkurentni. Neki dan sam kupio akumulator od 100 eura. Koliko ruta po 25 kuna moram odvoziti da bih to isplatio? – pita se Šimunov


Poskupljenje goriva obično pokrene lančano poskupljenje cijena namirnica ili usluga. Taksisti, oni koji svoju uslugu bez goriva nikako ne bi mogli pružati, kako je rekao Predrag Šimunov, predsjednik Udruženja taksista Zadar, cijenu usluge ipak neće povećati. Njihova jedinstvena cijena je 25 kuna za pet kilometara, što je i najčešća udaljenost ruta koje korisnici potražuju.
– Ne možemo povećati cijenu usluge jer onda ne bismo bili konkurentni. Neki dan sam kupio akumulator od 100 eura. Koliko ruta po 25 kuna moram odvoziti da bih to isplatio? Sve to zahvaljujući odluci Grada Zadra da cijena bude 25 kuna. Taxi Lulić se može s tim nositi, a mi ne možemo. Ako se ovako nastavi opstat ćemo još godinu, dvije i to je to. U drugim zemljama se bore protiv monopola, a kod nas se uvodi monopol, govori Šimunov.
Kako nadalje tvrdi Šimunov, model određivanja cijena je preuzet iz Rumunjske i Grčke.
– Neka se onda odredi da je u restoranima ručak 10, 20 kuna, a ne 70. Neka Grad određuje cijene autobusa. Zašto se ne prepisuje zakon od Njemačke, a ne od Grčke i Rumunjske, ljut je Šimunov.
Iako bi im povećanje cijene usluge jako dobro došlo jer teško pokrivaju troškove, Šimunov ističe da neće poskupjeti jer ne mogu biti skuplji od Lulića.