Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grad unajmio parcelu i na njoj gradi put, stanari ga ne žele, traže trajno rješenje

Autor: Suzana Bandić

17.12.2012. 23:00
Grad unajmio parcelu i na njoj gradi put, stanari ga ne žele, traže trajno rješenje

Foto: Zvonko KUCELIN



Ovo što Grad pokušava je samo daljnje bježanje od problema i rješavanja ovog našeg problema. Iza leđa nam se unajmljuje prostor na šest mjeseci preko privatne parcele, umjesto da se tamo gdje postoje pravomoćna rješenja krene u izvršavanje tih istih rješenja – Kristijan Kotlar, jedan od predstavnika stanara


“Kad nepravda postane zakon, tad otpor postaje dužnost” natpis je na transparentu koji su stanari tzv. Galićevih zgrada u Diklu jučer ujutro istaknuli u znak protesta protiv gradnje alternativnog pristupnog puta njihovim zgradama. Gradnju tog puta naložio je Grad Zadar kako bi se stanarima omogućila komunikacija dok traje pravna procedura oko prvotnog pristupnog puta koji prolazi preko zemljišta u vlasništvu Mirjane Milinković. Riječ je o privatnoj parceli u zemljišnim knjigama zavedenoj na ime Mladena Šimunca s kojim je Grad sklopio ugovor o šestomjesečnom najmu.
Ne žele privremeno rješenje
– Tu smo još od sedam sati ujutro, branimo ovaj zidić – rekli su ironično stanari okupljeni uz nedavno izgrađeni zidić na kojem i dalje stoji natpis “Vrančiću pošto čast” uz istaknutu sliku koreanskog diktatora tzv. Dragog Vođe.
– Ovo što Grad pokušava je samo daljnje bježanje od problema i rješavanja ovog našeg problema. Nas zanima po kojem to zakonu i po kojim ugovorima se ovo sada radi. Iza leđa nam se unajmljuje prostor na šest mjeseci preko privatne parcele, umjesto da se tamo gdje postoje pravomoćna rješenja krene u izvršavanje tih istih rješenja – kaže Kristijan Kotlar, jedan od predstavnika stanara u zgradama poručujući kako nikakva politika ne stoji iza protesta, a niti iza prosvjeda najavljenog za 21. prosinca u 10 sati na Branimirovoj obali.
– Mi smo samo domaćini i inicijatori, a ovom prilikom pozivamo sve ostale građane koji se smatraju zakinutima zbog korumpirane i neučinkovite gradske vlasti i koji su nezadovoljni radom institucija kao takvih da nam se pridruže – kaže Kotlar, dok Sanja Babić Majerović postavlja pitanje zašto je jučer policija izišla na teren.
– Danas su tu i daju asistenciju, a to nisu činili kad se trebala ukloniti sva mašinerija s našeg puta – kaže ljutito Babić Majerović napominjući kako je čudno i to što Grad ima novca za najam jedne parcele, a nema za besplatno rješenje po nalogu sudova. Kotlar dodaje kako su s gradonačelnikom razgovarali o izvlaštenju Milinkovićevih sa 142 metra četvorna koliko je zauzimao put, no da im je gradonačelnik odgovorio kako bi to bio njegov poraz.
Grad insistira na pravnom rješenju
– Očito je da tu nije u pitanju samo Milinković. Previše je slučajnosti pa imamo sasvim opravdan razlog za sumnju da je ovdje u pitanju krupni kapital i razlog za zapitati se što se na toj i susjednoj parceli planira raditi – kaže Kotlar, a tezu stanara potkrjepljuje činjenicom da je deset godina od izdavanja dozvola poduzetniku Tomislavu Galiću policija podnijela kaznene prijave protiv onih koji su ih izdali. Štoviše, ističu da je vrlo indikativno što su te prijave u medije plasirane svega dan prije prvostupanjske presude u slučaju spora između Grada i stanara s jedne i Nikše Milinkovića s druge strane.
– Grad Zadar će se i dalje boriti, a uvjereni smo i izboriti, da vrati cestu koja je srušena u prvobitno stanje. Tu je prvostupanjska presuda, zna se za naše komunalno rješenje, ali mi nećemo ništa poduzimati bez asistencije policije koja nam je to za sada odbila dati – kaže gradonačelnik Zvonimir Vrančić, ističući kako na ono što stanari traže od Grada, a to je da idu silom, on neće pristati jer je takvo što osuđeno na neuspjeh, a moglo bi dovesti i do nereda.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU