Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kako su Dijani bacili sidro u Zlatnu luku

17.12.2013. 23:00
Kako su Dijani bacili sidro u Zlatnu luku


 Više od stotinu osoba istoga prezimena iz Hrvatske je došlo na svečanu večeru u Sukošan. Razlog jedinstven – bilo je to prvo uopće okupljanje svih koji se prezivaju Dijan, jedno od rijetkih masovnih okupljanja osoba istog prezimena u Lijepoj našoj.
– Povod okupljanja je zaista veliki jubilej, četiristota godišnjica prvog pisanog spomena prezimena Dijan u Sukošanu, “Dijan 1613. – 2013. godina”, kazao je 71-godišnji Božo Dijan Makac, idejni začetnik i pokretač ove jedinstvene fešte Dijana.
Mlađi članovi prezimena Dijan bili su sretni što su se konačno međusobno bolje upoznali i to ne preko društvenih mreža, mobitela i slično, već na večeri. Oni stariji bili su razdragani što na jednom mjestu vide gotovo cijelu svoju obitelj, članove raznih obitelji prezimena Dijan razasutih diljem Hrvatske i inozemstva.
– Prvotno se mislilo da je u Napoleonovo vrijeme jedan francuski časnik ostao u Sukošanu, a bio je iz grada Dijona, te je tako nastalo prezime Dijan. No prema Cvitanoviću, Dijanovi su u sukošanskim matičnim knjigama od 1613. godine, skoro 200 godina prije dolaska Francuza, reći će Božo Makac. Prema dostupnoj domumentaciji prezime i ime Dijan potječe iz sjeverne Italije, iz regije Veneto čiji je glavni grad Venecija, i to od imena Degano.
Do sada prvi poznati spomen mjesta Sukošan potječe iz 1289. godine iako se može kazati da ima barem 2.000 godina života na današnjem sukošanskom prostoru.
– Iako prvi pisani spomen datira iz 1613. godine, iz samog broja tadašnjih obitelji, njih 17, dolazimo do zaključka da je pleme Dijan mnogo starije od prvog zapisa, naglasio je Šime Dijan Kapetan.
Pored Bože Makca i Šime Kapetana u organizacijskom odboru su bili i Šime Kesa, Božo Tralje, Ante Tralje te Toni Nogometaš. Tu su još nadimci Budo, Baran, Lastavica, Komarac, Vuk… Mnogi od njih su rod, mnogi tek daleki rod, mnogi uopće nisu rod.
– Najviše je Dijanovih u Sukošanu, točnije 112, te u Zadru 29. Dijanovi su po cijeloj Hrvatskoj – Rijeka 9 Dijana, Zagreb 5, Makarska 7, Split 3. Dijana ima i u inozemstvu i to u Sloveniji 4, Srbiji 8, Kanadi 3, SAD-u 5, Francuskoj 1, te u Njemačkoj 2 Dijana, tijekom svečanog govora nabrajao je Šime Kapetan.
U Sukošanu danas živi 112 Dijana od kojih je Kate Dijan, sa svojih 96 godina, najstarija osoba u cijelom Sukošanu koji broji oko 2.900 žitelja. Najstariji muškarac iz loze Dijana je Šime Dijan pok. Draga (87), po obiteljskoj lozi zvan Tralje.