Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Srhoj o Meštroviću i jugoslavenstvu

17.12.2013. 23:00
Srhoj o Meštroviću i jugoslavenstvu


Treće po redu predavanje u okviru izložbe Ivana Meštrovića održat će dr. sc. Vinko Srhoj s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru u četvrtak, 19. prosinca 2013. u 19 sati u Galeriji umjetnina 2/1. Predavanje je na temu “Ivan Meštrović i Jugoslavenstvo”.
Povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Vinko Srhoj rođen je 1957. godine. Studij povijesti umjetnosti i hrvatskog jezika i književnosti završio je u Zadru. Magistrirao na Sveučilištu u Zagrebu. Doktorirao na Sveučilištu u Zadru. Na Odjelu za povijest umjetnosti zadarskog sveučilišta predaje kolegije iz nacionalne i svjetske umjetnosti 20. i 21. stoljeća i teorije umjetnosti. Više od trideset godina bavi se likovnom kritikom u dnevnom i periodičnom tisku, te znanstvenim radom.
 Prvi znanstveni rad objavio je na temu Ivana Meštrovića i problematike nacionalnog stila u umjetnosti, a temom magistarskog rada o umjetničkom kritičaru Kosti Strajniću dotaknuo se je kompleksa stvaranja “nacionalnog stila” u umjetnosti s Meštrovićem kao stožernom figurom pokreta. O problemu Meštrovićevih ranih umjetničkih i političkih projekata, te utjecaja na kiparstvo epigona, napisao je nekoliko radova i izlagao na nekoliko znanstvenih skupova.