Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Trogodišnji individualni pristup ovisnicima

17.12.2013. 23:00
Trogodišnji individualni pristup ovisnicima


U organizaciji Udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat u utorak je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice predstavljena Terapijska zajednica Pape Ivana XXIII. Riječ je o jednoj po mnogo čemu specifičnoj zajednici koja osim u Hrvatskoj djeluje u još 30 zemalja svijeta i na svim kontinentima.
Ono što je prije svaga izdvaja od drugih zajednica je činjenica da u svoju “obitelj” primaju i one ovisnike koji su na nekoj supstitucijskoj terapiji ili na terapiji medikamentima zbog popratnih psihičkih poteškoća, tzv. dualce. Osim spomenutog, ova zajednica se razlikuje i po tome što ima mali broj korisnika, odnosno što rade s mješovitim muško-ženskim skupinama od maksimalno 20 članova.
– Mišljenja smo da je komunikacija vrlo bitna, a samim time što u našoj zajednici borave i muškarci i žene, atmosfera je prirodnija. Tijekom godina rada s ovisnicima mi smo došli do podataka da su mnogi naši korisnici posegnuli za opijatima upravo zbog toga što nisu uspjeli uspostaviti komunikaciju sa svjom obiteljima, pa i s osobama suprotnog spola. To ih ovdje sada učimo – kaže socijalni radnik Zlatko Lovrić, voditelj terapijske zajednice Pape Ivana XXIII.
Program rada u ovoj zajednici maksimalno je individualiziran te da u pravilu traje dvije godine, plus godina za resocijalizaciju i povratak u društvo, zapošljavanje, školovanje i slično. Lovrić ističe kako su povratne informacije od bivših korisnika izuzetno dobre, a pohvalio se i s pet brakova sklopljenih unutar zajednice samo tijekom prošle godine.