Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jović: Lažno sam teretio čovjeka jer nisam imao izbora

Autor: Minja Gugić

18.01.2010. 23:00
Jović: Lažno sam teretio čovjeka jer nisam imao izbora


Oliver Jović je u svojoj obrani naglasio kako je “dilanje” za njega moralno pitanje. Prvooptuženog Branimira Ivasa je prokazao jer je samo želio otići kući bolesnom psu s kojim živi sam, a koji je dan ranije završio kod veterinara na operaciji
Nikada nikome u životu nisam prodao drogu. To je za mene moralno pitanje. Svojevremeno sam na svojoj radio postaji imao stotine besplatnih emisija vezanih uz borbu protiv droge. Namjeravam čak objaviti i priručnik vezan uz moja iskustva s liječenjem. Dok sam bio na ispitivanju u policiji, a nakon što mi je došao odvjetnik Slaven Dmitrović u jednom trenutku kad smo ostali sami, rekao sam mu: “Ono što sam priznao, ništa nije istina, ali nemam izbora”. On mi je odgovorio: “Pazi, gore ne vole da im se mijenja priznanje”.
U vrijeme uhićenja bio sam direktor jedne tvrtke i to je djelomično utjecalo na moju odluku da lažno teretim prvooptuženog Branimira Ivasa. Postojao je i strah od novinara-činjenica da će cijela Hrvatska znati da sam u pritvoru – rekao je danas na Županijskom sudu u Zadru Oliver Jović, bivši vlasnik radio postaje Donat FM te suvlasnik i direktor poznatog Zadarfesta.
On se naime, prema navodima optužnice, uz Branimira Ivasa koji je u pritvoru te Tihomila Nezirovića tereti za preprodaju heroina i metadona u vremenskom razdoblju od ožujka do prosinca 2008. godine, dok se Milenu Gvardiol, kao četvrtooptuženu u ovom postupku, tereti za posjedovanje heroina i metadona. Ivasu se na teret stavlja da je u više navrata heroin prodavao Joviću, a ovaj potom Neziroviću koji je heroin i svoje doze metadonske terapije dalje prodavao Mileni Gvardiol.
Kako stoji u optužnici zadarskog tužiteljstva, radilo se o  0,35 grama heroina, jednoj dozi metadona pomiješanog s Cedevitom i smrvljenom metadonu u količini od 2,42 grama koje je Nezirović sakrio uz paket mlijeka, a kasnijim pretresom njegova stana, kao i stanova koje su koristili  Ivas  i Jović, pronađene su im precizne vage i manje količine heroina.
– Bio sam u kafiću kojeg sam pripremao za otvorenje. Policajci su došli, predstavili se i tražili od mene da odem s njima do postaje na razgovor. Pitali su me poznajem li Tihomila Nezirovića. Potvrdio sam. Branimir Ivas mi je pomagao u preseljenju i farbanju kafića. Smatrajući da se radi tek o obavijesnom razgovoru i znajći da nisam ništa napravio i da kod mene neće naći nikakve tragove kaznenog djela, pričao sam s njima i očekivao sam da ću nakon tog razgovora otići kući – prepričavao je Jović.
Nezorovića “počastio” heroinom
Dalje je naglasio kako ga policajci nisu upoznali s njegovim pravima, a niti su mu rekli za što ga se sumnjiči. Policajcima je rekao kako ga je Nezirović  tada zamolio za par grama heroina jer je u krizi.
– Počastio sam ga s dva do tri grama heroina koja su mi ostala kao psihička potpora jer se liječim. Nisam imao nikakvu ni izravnu, a ni neizravnu namjeru. Mislio sam samo čovjeku pomoći jer znam kako je to. Policija je potpuno pogrešno procijenila da se Ivas i ja družimo po pitanju droge. Prodao mi je garažu u dvorištu, a kasnije se ispostavilo da mi je prodao tuđu garažu o čemu se i danas vodi spor na Općinskom sudu u Zadru. Posudio sam mu i 30-tak tisuća kuna, a taj mi novac nije vratio. U policiji sam tada shvatio da je cijela akcija usmjerena prema Ivasu. Rekao sam im da nisam nikada od njega kupio drogu, a oni su mi rekli kako dok im ne prokažem Ivasa ostajem u policiji – rekao je Jović dodajući kako je samo htio otići kući zbog bolesnog psa s kojim je živio sam, a koji mu je dan ranije završio kod veterinara na operaciji.
Želio ići kući zbog bolesnog psa
Kako ga nisu puštali, tražio je i razgovor i s načelnikom policije koji mu je rekao da će izaći ako prizna da je Neziroviću prodao drogu koju je prethodno nabavio kod Ivasa.
– Postajalo mi je jasno da žele Ivasa. Sjetio sam se da mi je prodao tuđu garažu, da nije vratio novac i da sam u policiji zbog njega. Odlučio sam postupiti kako su od mene tražili. Prevarili su oni mene, a i ja njih. Kod istražnog suca sam rekao isto što i danas, ali sam imao malo vremena. Bili su nervozni što mijenjam iskaz.
Kad sam prokazao Ivasa znao sam da kod njega neće naći tragove kaznenog djela. Ne bih to napravio čovjeku koji je već osuđivan. Sve što sam danas rekao stoji i u mojoj žalbi na rješenje  o provedbi istrage- zaključio je na kraju svog iscrpnog iskaza, Oliver Jović.
Nastavak suđenja zakazan je za početak sljedećeg mjeseca kada bi se, među ostalim,  u svojstvu svjedoka trebali saslušati policajci PU zadarske i odvjetnik Slaven Dmitrović.