Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Porast nasilja u srednjem staležu

Autor: Katina Vrsaljko

18.01.2010. 23:00
Porast nasilja u srednjem staležu


Čovjek koji je do jučer imao normalnu financijsku situaciju ostane bez posla, nastaje nezadovoljstvo i međusobno nerazumijevanje koje na kraju eskalira nasiljem, objasnila je Gordana Markulin-Ježina, potpredsjednica Udruge za pomoć ženi i djetetu Duga


Ekonomska kriza,  otpuštanje i teška financijska  situacija povećali su nasilje u  obitelji, a smanjili sredstva  onima koji se protiv njega  bore. Ovogodišnji proračun  Udruge za pomoć ženi i djetetu Duga iznosi 600.000 kuna, isto kao i prošle godine, ali  je bio smanjen 2008. godine.
Kako kaže Gordana Markulin-Ježina, potpredsjednica  Udruge, potraživani proračun  Udruge, koji bi pokrio sve  njezine aktivnosti i projekte,  je 1,3 milijuna kuna, a toliko  nikad nije iznosio.
– Financira nas Grad Zadar  i manjim dijelom Zadarska  županija. Da nije njih, mi bismo odavno mogli zatvoriti  svoja vrata. No, zbog trenutačne financijske situacije  mnogi projekti Udruge su na  čekanju, što ipak ne znači da  se ne možemo boriti protiv  nasilja. Uvijek smo optimistični i tu smo da pomognemo  žrtvama, rekla je Markulin-Ježina koja je ujedno i  koordinatorica skloništa za  žrtve obiteljskog nasilja Mala  kuća.
Udruzi Duga tako puno  znače donacije koje dobije od  raznih dobrotvora, kao što su  u zadnje vrijeme bili Lions  club i Policija.
Kako dodaje Markulin-Ježina, nasilje u obitelji se  u posljednje vrijeme povećalo  osobito u srednjem staležu. A  razlog tome se vidi iz primjera  koji je dala.
– Čovjek koji je do jučer  imao normalnu financijsku situaciju ostane bez posla, nastaje nezadovoljstvo i  međusobno nerazumijevanje  koje na kraju eskalira nasiljem, objasnila je Markulin-Ježina.
Potrebno je, priča nadalje,  raditi na prevenciji nasilja sve  od vrtićke dobi. Tako, u suradnji s još nekoliko udruga,  Duga provodi program CAP,  internacionalni program prevencije zlostavljanja djece.
 – Treba djelovati na vrijeme,  prepoznati signale koji  upućuju na zlostavljanje, a ne  da dođe do toga da cijela  obitelj mora iseliti da bi se  zlostavljač procesuirao. Dakle, potreban je i rad sa samim  nasilnicima. Osim toga, treba  raditi na prevenciji nasilnosti  same djece. Ako su roditelji  isfrustrirani, to prelazi na djecu, a kako ona često ne mogu  i ne znaju pravilno razgovarati, te frustracije se manifestiraju kroz agresivnost. Zato želimo učiti djecu kako razgovarati bez ljutnje i kako  kanalizirati svoj bijes, rekla je  Markulin-Ježina te dodala da  će tražiti sve institucije da se u  to uključe.
Redovne aktivnosti Udruge  Duga vezane su za program  poboljšanja kvalitete življenja  djece, žena i obitelji smanjenjem nasilja i zlostavljanja  žena i djece te ublažavanjem  posljedica tog nasilja kroz savjetovanje, podršku, psihološki  tretman, pravne savjete i  pružanje privremenog  smještaja u skloništu gdje se  osposobljavaju za samostalan  život.
Osim toga, Udruga Duga  ove godine nastavlja i s promoviranjem ljudskih prava  putem letaka i plakata “Stop  nasilju” koji su već obišli cijelu  Zadarsku županiju.