Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Usvojen plan ninskih karnevalskih događanja

Autor: Branko Božić

18.01.2010. 23:00
Usvojen plan ninskih karnevalskih događanja

Foto: Branko BOŽIĆ



Tako je uz ostalo dogovoreno da će maškare službeno od gradonačelnika Emila Ćurka i njegovih suradnika preuzeti ključeve grada, a time i vlast u svoje ruke u Ninu i njegovih pet prigradskih mjesta Poljica Brigu, Zatonu, Grbama, Ninskim Stanovima i Žeravi u petak 5. veljače i to točno u podne
Kako ne bi došlo u pitanje održavanje ovogodišnjeg tradicionalnog ninskog gradskog karnevala te svega onoga što ovu zanimljivu pučku manifestaciju prati već godinama, pobrinula se grupa mladih Ninjana koji su okupljeni oko Marina Pijace, stručnog suradnika za animaciju i sport grada Nina, osnovali gradsku Karnevalsku udrugu.
Osnivačka skupština održana je u nedjelju navečer u likovnoj galeriji “Višeslav” u centru Nina, a kako se čulo, udruga će djelovati pod nazivom “Karnevalska udruga mladeži grada Nina”. U Karnevalski odbor voljom većine izabrani su Duje Štulić, Mateo Kevrić, Ivan Lipotica, Danijel Vidić, Frane Lipotica, Roko Bačić, Filip Lipotica, Drago Stulić, Luka Oltran, Mate Stulić, Šime Relja, Katarina Stulić, Lucija Glavan, Lucija Pekić, Roko Pekić, Kristijan Pijaca i Nino Glavan. Na mjesto predsjednika jednoglasno je izabran Ivan Lipotica, dok su dopredsjednici Danijel Vidić i Roko Bačić.
Svjesni da im predstoji malo vremena do srijede 17. veljače, do isteka ovogodišnjih karnevalskih ludovanja, članovi novoutemeljenog ninskog gradskog karnevalskog odbora na osnivačkoj su skupštini usvojili plan svih karnevalskih događanja. Tako je uz ostalo dogovoreno da će maškare službeno od gradonačelnika Emila Ćurka i njegovih suradnika preuzeti ključeve grada, a time i vlast u svoje ruke u Ninu i njegovih pet prigradskih mjesta Poljica Brigu, Zatonu, Grbama, Ninskim Stanovima i Žeravi u petak 5. veljače i to točno u podne.
Ova pučka manifestacija doživjet će svoju kulminaciju u subotu 13. veljače u večernjim satima, kada će se na južnom ulazu na ninski otočić, na prostoru Bardeline, nakon izrečene mu presude za sve ninske bremenite nedaće i nevolje u proteklih 365 dana, na lomači spaliti glavni i jedini krivac krnje Škariota. Poslije ovog čina brojna će se maškarana i nemaškarana svita preseliti u Dom kulture ili pak u diskoklub Venus na već tradicionalno čašćenje kobasicama i jajima, a potom i na bal pod maskama, gdje neće sve do sitnih sati uz ludovanje i glazbu nedostajati tradicionalnih vrijednih nagradnih i zabavnih igara.
Karnevalski odbor vjeruje da će se ninske maškare ove godine nakon dužeg “mesopusta” pojaviti u gradu Zadru na čuvenom Zadarskom karnevalu. Također se nadaju da će za ovakav plan i program ovogodišnjih ninskih maškara i karnevala, dobiti financijsku potporu većeg broja ninskih gospodarstvenika i ugostitelja. Posebno računaju na potporu iz Gradskog proračuna i gradske Turističke zajednice, a ne isključuju ni pomoć ninskih gradskih komunalnih službi.