Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Slavica htio zataškati tragediju?!

18.01.2011. 23:00
Slavica htio zataškati tragediju?!


Svjedočio je Zoran Blačić koji je kobnog dana bio dežuran u Operativnom dežurstvu, Mirko Juričev Mikulin – otac poginulog Ante kojem je sin u posljednjem telefonskom razgovoru rekao: “Tata, svi ćemo izgorit” te Siniša Salamun iz DVD-a Tisno. Maloljetni Marko Stančić otišao je na intervenciju na svoje traženje i uz dozvolu roditelja


Nakon saznanja o stradavanju 12 vatrogasaca na otoku Kornatu, bivši vatrogasni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe iz Šibenika i bivši županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica (44) htio je zataškati tragediju i nije želio da informacije “procure” u javnost, a maloljetni Marko Stančić, koji je gaseći požar izgubio život, otišao je na požarište unatoč protivljenju i zabrani svog zapovjednika Siniše Salamuna, jer je molio roditelje da ga puste i oni su mu to dozvolili.
To je svakako ono što je najzanimljivije i do sada javnosti nepoznato, a što se moglo čuti od svjedoka koji su jučer saslušani na Županijskom sudu u Zadru u nastavku suđenja Draženu Slavici zbog kornatske tragedije. I u jučer prepunoj sudnici zadarskog suda prvi je svjedočio Zoran Blačić koji je kobnog dana, 30. kolovoza 2007. godine, bio dežurni na telefonima u Operativno-vatrogasnom centru.
– Dojavu o požaru na otoku Kornatu zaprimili smo u 12 sati i o tome je odmah obaviješten zapovjednik smjene i zapovjednik Slavica. Oko 13 sati tog dana za Kornat je poletio i helikopter, a u 16.20 sati je došla prva informacija od Joška Klarića, oca stradalog Dina koji je tada bio zapovjednik smjene, da na Kornatu ima stradalih vatrogasaca. Nakon sat vremena Klarić nam se opet uspio javiti preko radio-veze i onda nam je rekao za tragediju. Dražen Slavica je cijelo to vrijeme, zapravo od 13 do 18 sati bio u Operativnom dežurstvu, a iza 18 sati na Kornat je stigla i vojska – ispričao je među ostalim u svom dugotrajnom i iscrpnom svjedočenju Zoran Blačić prije nego što je bio izvrgnut unakrsnom ispitivanju tužitelja Zvonka Ivića i Slavičina branitelja Čede Prodanovića.
Slavica mu zapovjedio: “Ne širi dalje”
Tužitelj Ivić upitao je Blačića da mu pojasni tonski transkript u kojem on kaže: “DVD za Kornate otpušteni, na Kornate samo JVP Šibenik u obilazak terena i HV”, na što mu je Blačić odgovorio da mu to ne može objasniti. Predočio mu je i transkrpit tonskog zapisa između njega i šibenskog Centra 112 u kojem ga dežurni iz Centra pita što ima novoga u vezi požara na Kornatima, a on mu odgovara kako nema ništa, iako je već tada znao za stradavanje kolega. Blačić je na to odgovorio kako se tog razgovora ne sjeća.
Pročitan mu je transkript razgovora između njega i Tomislava Banovca, šefa smjene šibenske pomorske policije kojem je Blačić oko 18.30 sati rekao za situaciju na Kornatu, ali mu je i napomenuo da “ne širi dalje”. Na pitanje tužitelja zašto su se informacije tajile, Blačić je odgovorio kako je takvu zapovjed dobio od Dražena Slavice te da se o zapovjedima ne raspravlja.
Potresno je bilo slušati i gledati Mirka Juričeva Mikulina kojem je kornatska vatra progutala sina Antu.
– To je bilo oko oko 15.25 sati. Nazvao me sin i rekao samo. “Tata, svi ćemo izgorit”. Tada se linija izgubila i ja ga više nisam čuo. U međuvremenu je izbio drugi požar u zaleđu Vodica i ja sam otišao na intervenciju cijelo vrijeme sumanuto pokušavajući dozvati sina i sve ostale dečke kako bi saznao što se tamo događa. Prva saznanja o preminulim vatrogascima dobio sam oko 19 sati, ali nisam znao imena – pričao je otac stradalog Ante. Na pitanja vezana uz odlazak maloljetnika na teren pojasnio je kako su maloljetnici i prije gasili požare te kako oni sami dođu i ne treba ih zvati.
Momci dođu čim čuju sirene
– Oni dođu čim čiju sirene. Oni su željeli ići na intervenciju. Prije sezone imamo sastanak s roditeljima koji su se složili i dozvolili da njihovi sinovi budu pripadnici DVD-a. Oni su prema zakonu i propisima zaduženi za komunikaciju telefonima, za dežurstva, čišćenje opreme, a na teren su mogli biti poslani samo u slučaju kada je požar već lokaliziran – pojasnio je Mirko Juričev Mikulin.
Tome u prilog išlo je i svjedočenje Siniše Salamuna iz DVD-a Tisno koji je ispričao kako je maloljetni Marko S tančić jako želio ići na intervenciju, ali on ga nije pustio.
– Nazvao je roditelje i pitao za dozvolu. Razgovarao je s ocem, a on mu je dozvolio i uz suglasnost majke i onda sam ga i ja pustio. Ja sam bio zadužen da osiguram vodu za piće i “kruške” s vodom koje je trebao pokupiti helikopter. Čekao sam ga, ali on nije dolazio, a poslije mi je javljeno da najvjerojatnije ni neće. Vratio sam se u Tisno, a nakon nekog vremena nazvao me i Miro Juričev koji mi je rekao da ga je nazvao sin i da mu je rekao da su u okruženju. To me iznenadilo. Nisam znao što se događa. Saznao sam tek da ima stradalih kad sam otišao do Operativnog dežurstva u Šibeniku, ali ni onda nisam znao detalje, ni imena kolega. Kada sam se vratio u Tisno bilo je oko 20 sati – posvjedočio je Siniša Salamun.
Suđenje se nastavlja krajem mjeseca.