Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Privatizacija NK Zadra zapela zbog poreza?

Autor: Suzana Bandić

20.01.2013. 23:00
Privatizacija NK Zadra zapela zbog poreza?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



NK Zadar i dalje je u procesu preoblikovanja jer nije dostavljena sva dokumentacija potrebna za okončanje tog procesa, a koju je zatražilo Ministarstvo financija. Klubu stoga i dalje prijeti stečaj
Nogometni klub Zadar, temeljem informacija kojima raspolaže Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, i dalje je u procesu preoblikovanja jer određene aktivnosti u postupku još nisu okončane. Odgovor je to što ga je na naš upit zbog čega postupak preoblikovanja kluba prvoligaša sa Stanova traje više od godine dana poslala Nataša Muždalo iz Uprave za sport pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Više nam je detalja obećao tajnik kluba Mladen Baždarić nakon što se i sam informira uvidom u dokumentaciju. Na koncu, ostali smo bez službenog odgovora jer se Baždarić prestao javljati na pozive i poruke.
Budući da Grad Zadar sufinancira klub s više od tri milijuna kuna godišnje, te da je na Gradskom vijeću održanom polovicom prosinca 2011. godine s milijun kuna ulaganja prihvaćeno započeto preoblikovanje NK Zadra u Športsko dioničko društvo, a osim toga Grad se upisao i kao vlasnik 22 posto udjela preuzevši klupska dugovanja za porez i doprinose u iznosu oko 5,2 milijuna kuna, i na tu smo se adresu obratili s istim upitom.
– Ne znam što je s preoblikovanjem kluba, niti zbog čega se to odužilo – kazao je Radovan Dunatov, pročelnik Gradskog ureda za kulturu i sport, pojasnivši kako Grad iz svoga proračuna sukladno zakonu financira sportske klubove među kojima i NK Zadar. Iznos od 40-ak milijuna kuna, koliko je uloženo posljednjih deset godina, Dunatov objašnjava činjenicom da je riječ o prvoligaškom klubu, da je Grad vlasnik terena i tribina, te troškovnikom koji svake godine iz kluba u vidu financijskog izvješća dostavljaju na natječaj za proračunski novac. Upitan zna li gdje se i na što troši novac Dunatov je odgovorio kako ne zna jer da to nije ni u njegovoj ovlasti.
– Za takve provjere postoje druge institucije i inspekcije. Mi samo to financijsko izvješće prihvaćamo, a ne analiziramo, kaže Dunatov. Grad Zadar u nogometnom klubu nema osobu koja bi nadzirala što se i kako radi, kao što je to slučaj s KK Zadrom, u kojem tu ulogu ima dogradonačelnik Darko Kasap.
Neslužbeno, međutim, doznajemo kako je pretvorbu “zakočilo” Ministarstvo financija koje je zatražilo uvid u svu dokumentaciju vezanu uz pozajmice vanjskoga stručnog suradnika Rena Sinovčića igračima, a za koje je jamčio klub te tako i postao Sinovčićev dužnik. Iz elaborata za preoblikovanje kluba iz udruge građana u športsko dioničko društvo može se samo vidjeti kako je 2008. godine taj dug iznosio oko 48 milijuna kuna, a na kraju 2011. nešto više od 11 milijuna kuna. Navodno je sva svoja potraživanja Sinovčić pretočio u dionice, upisavši se kao vlasnik još u drugom krugu, ali je Ministarstvo financija potom zatražilo da se na taj iznos plati porez. U klubu su, kako doznajemo, mišljenja da je taj porez plaćen kroz utrošak pozajmljenog novca, pa da bi u slučaju ponovnog plaćanja kod povrata duga na isti iznos porez bio plaćan dva puta.
Kako ni jedni ni drugi ne odustaju od svojih stavova, preoblikovanje je obustavljeno, a prvoligašu sa Stanova još uvijek prijeti stečaj.


 SINOVČIĆ DAO POZAJMICU IGRAČIMA, KLUB JAMČIO


Dug od oko 48 milijuna kuna NK Zadra prema Renu Sinovčiću iz 2008. godine temelji se, kako doznajemo, na pozajmicama koje je Sinovčić isplaćivao igračima, a koje su pravno pokrivene ugovorima sastavljenim i ovjerenim u odvjetničkom uredu Korljan i partneri, u kojima je klub upisan kao jamac. Kako igrači nisu vraćali pozajmice, klub je automatizmom umjesto njih postao dužnikom. Iz elaborata je razvidno kako je taj dug vraćan narednih godina, no pred predaju zahtjeva za preoblikovanje kluba ostalo je oko 11 milijuna nepodmirenih kuna.




 MINISTARSTVO KLUBU UPUTILO NOVI ZAHTJEV


Prema rješenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koncem 2011. godine utvrđen je temeljni kapital budućeg športskog dioničkog društva u iznosu od 30 milijuna kuna, koji je podijeljen na 150.000 dionica nominalne vrijednosti 200 kuna. Te dionice ponuđene su u narednih pet ciklusa od po 15 dana vjerovnicima i na tržište nakon čega je dokumentacija proslijeđena resornom ministarstvu i HNS-u kako bi se preoblikovanje zaključilo no do danas to se nije dogodilo. Posljednji dopis kojim se traži dokumentacija bez koje se to neće ni dogoditi na adresu kluba poslana je 21. prosinca 2012. godine.