Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Svatko čuvaju tajnu svog šokola

18.01.2014. 23:00
Svatko čuvaju tajnu svog šokola


Dvanaestu godinu za redom u Ninu se nakon provedenih temeljitih priprema održava Šokolijada. Riječ je o jedinstvenom gastroprojektu koji se realizira prvenstveno zbog unaprjeđenja ugostiteljske ponude u gradu Ninu i njegovoj bližnjoj okolici te još snažnijeg poticanja proizvodnje čuvene ninske delicije.
Svaka obitelj ljubomorno čuva svoju tajnu, ali uglavnom se sve svodi na kvalitetu svinjskog mesa i omjer mirodija koje se dodaju.
Šokolijada je i ove godine prema očekivanjima pobudila ogromno zanimanje o čemu svjedoči i rekordan broj od 79 šokolara (48 muškaraca i 31 žena), koliko ih je u subotu došlo u Dom kulture na preuzimanje prvoklasne svinjske vratine te na dogovor o daljnjoj provedbi aktivnosti. Sve kandidate ugostila je inicijatorica i promotorica ovog projekta, direktorica Ureda turističke zajednice grada Nina Marija Dejanović te im je nakon kraćeg razgovora uz pomoć svojih suradnika djelatnika TIC-a, TZ-a Sanje Stulić, Ive Skočić, Angela Pijace i Tihane Tomić, počela dijeliti meso koje su isporučile mesnice ¨Surić¨, ¨Lukin¨ i ¨Poličanka¨.
Što će šokolari učiniti i na koji će način napraviti šokole Ninjani i njihovi brojni domaći i strani turisti otkrit će ovog ljeta, točnije 20. srpnja. Tog će se dana upriličiti ljetna turistička fešta na kojoj će se uz ostalo prirediti javna degustacija ovog proizvoda i proglašenje najuspješnijih meštara Šokolijade. Do tada će Povjerenstvo TZ-a Nin jednom mjesečno obilaziti sve sudionike i pratiti sazrijevanje šokola.