Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Brodari javno priznali da krše zakon

18.01.2017. 23:00


CIGANSKA ČERGA KAO TURISTIČKA PONUDA
Na prvom programu Hrvatske televizije nedavno smo mogli pogledati novu dokumentarno – zabavnu seriju pod nazivom „Sezonci”. Radi se, naime, o radnicima koji rade preko sezone, a u sklopu našeg turizma. Prva je epizoda bila o ljudima iz Makarske, jednome koji vozi onaj gliser s padobranom i o drugome koji vozi turiste svojim brodom na izlete, najčešće na Korčulu? Na Korčulu – bljesne mi nešto u mozgu?!! Da, baš tamo. I meni je sve bilo jasno. To je znači taj.
To vam je ovako. Mi napolakorčulani dolazimo preko ljeta da se odmorimo i napunimo baterije. S obzirom na to da je to elitna turistička destinacija, mirno baš i nije zbog velike gužve, ali je lijepo u svakom slučaju. Turizam je to malo sofisticiranijih gostiju, koji žele nešto više, koji nisu došli dva tjedna u isto selo pržiti se na suncu s gomilom djece, koja samo gledaju gdje će dobiti sladoled ili pizza cut. I možete misliti što ti turisti pomisle kada na korčulanskoj rivi iz daleka (a sve bliže, nažalost) čuju neke neobične zvuke i vide kako prilazi neko čudno plovilo, prenatrpano crvenim ljudima. Taj brod izgleda kao da je zalutalo plovilo s nesretnim izbjeglicama, koji traže obalu nakon tri dana lutanja Sredozemnim morem. Onda im pirat… pardon, mornari puste muziku tako glasno da pucaju uši nama na obali, a kamoli ne njima na brodu. Naravno da je ta muzika najordinarniji dalmato – trash u izvedbi nekakvih lokalnih kvazi sastava koji su, nakon dvadeset godina kilavljenja po svadbama, nekako snimili cd, da bi ga prodavali turistima. Onda još naprave krug oko starog grada (poluotok, kao i u Zadru) tako da svi na Korčuli znaju tko je došao, ili da parafraziramo staru poslovicu – „Došli divlji da uznemire pitome”.
Posebno je bilo lijepo kada je rekao da se, dok vozi pedesetak gostiju po debelom moru, voli poigrati s djecom svojih gostiju i to tako da ih ugosti na komandnom mostu za vrijeme plovidbe (?), pa im dadne da se malo poigraju s „đi pi esom” (!?), a maleni najviše vole kada ih se stavi za kormilo da malo voze brod (!!!???). A tu smo znači. Sam je na televiziji priznao u kakvu opasnost dovodi putnike i tako dao do znanja kako izgledaju te vožnje i dao materijala za sankcioniranje.
Eto, to vam je prava istina o tim modernim piratima i zato ako ste gledali ovaj dokumentarac i kada slušate kada kažu da im je teško – ništa im ne vjerujte. Ne bi to radili da im se itekako ne isplati.
DOBRI KOMENTATORI – PRERANO UMIROVLJENI REPREZENTATIVCI
Ne znam jeste li primijetili, ali ova rukometna natjecanja, svjetska i europska, svaki su čas na televiziji. Mislim, drago mi je gledati rukomet, jer su naši sve do prije par godina bili svjetska velesila, ali ipak je to malo čudno. Znaš, ono, da su svjetska i europska natjecanja u nogometu, svake četiri godine, pa tako možemo svake dvije parne godine uživati u nogometu, donekle lišenom monetarne dominacije, ali ispada da rukometaši i vaterpolisti imaju kupove svake godine. Dobro. Osim grozne i odvratne reklame, u kojoj kao neki navijači pjevaju (teško je to nazvati pjevanjem), inače jako lijepu pjesmu Daleke obale, ali takvim glasovima kao da dopiru iz groba u kojem se nalaze kosturi obješenih gusara iz posade modrobradog kapetana, sve je drugo korektno, a pogotovo gosti.
Naime, kao stručni komentatori, uz voditelje se nalaze naše rukometne legende Saračević, Džomba i Šprem. Užitak je poslušati stručne komentare tih odmjerenih, kulturnih i pristojnih ljudi, ali se taj užitak smanji kada se čovjek sjeti kako su neki od tih igrača (na tribinama smo vidjeli i Balića) prestali igrati za reprezentaciju u najboljim godinama, jer se neki nadobudni trener odlučio pomladiti ekipu, pa su se ti isti nadobudni genijalci, nakon što bi ispali u osmini finala, opravdavali neizbježnom smjenom generacija. Zato sam i napisao u početku da smo nekada „bili”, svjetska velesila. Ali pustimo to i uživajmo u stručnim komentarima ovih naših legendi i nadajmo se da će naši osvojiti i koju medalju. Po mogućnosti zlatnu. Osim ako opet nije pomlađivanje ekipe na djelu.