Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Svaki pehar tisuću, a medalja tri tisuće kilometara! (FOTOGALERIJA)

18.01.2017. 23:00
Svaki pehar tisuću, a medalja tri tisuće kilometara! (FOTOGALERIJA)


Pretijesan je bio sinoć prostor zadarske Gradske lože na Narodnom trgu gdje je svečano otvorena izložba pod nazivom – Olimpijska bajka Šime Fantele i Igora Marenića, a u povodu osvajanja zlatne medalje u jedrenju u klasi 470 na Olimpijskim igrama u Riju, prošle godine.
Kustosica izložbe je Nevena Štokić, koja je inače, i kustosica Galerije umjetnina zadarskog Narodnog muzeja, a priredila ju je zajedno sa zlatnim, olimpijskim trenerom i Šiminim ocem, Edom Fantelom, koji je otkrio kako je izložba – poklon Šimi za rođendan.
– Fotografije su vremepolov kroz 20 godina teškog rada, treniranja, odricanja, putovanja od Zadra do Rija. Svaki pehar je tisuću, a svaka medalja oko tri tisuće prijeđenih kilometara. Sve fotografije govore više od tisuću riječi – rekao je prigodom otvorenja izložbe zlatni, olimpijski trener Edo Fantela. Dodao je i kako mu je u vrijeme priprema za ovu izložbu najteže od svega bilo upravo odabrati fotografije jer je prostor ograničen, a svaka slika je jedna – priča.
Utješila ga je Renata Peroš ravnateljica zadarskog Narodnog muzeja koja je rekla kako će se opet,  uskoro, izložba o Šimi i Igoru otvoriti u puno većem i još ljepšem prostoru kakvog i zaslužuju te je dodala kako ovo nije prva izložba o sportu.
– Prva je bila izložba o našem proslavljenom nogometašu Jošku Skoblaru, ali je ovo svakako prva i za sada jedina “sportska” izložba  kojom slavimo olimpijsko zlato – rekla je ravnateljica Renata Peroš, dok je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić rekao kako nema ljepše i bolje poruke mladima od Šiminih i Igorovih medalja i pehara.
Izložbu je proglasio otvorenom gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji nije mogao sakriti emocije – beskrajnog ponosa, sreće, divljenja, poštovanja…
– Posebno sam vezan uz ovu sportsku priču jer Edo i ja se znamo još iz djetinjstva, iz srednjoškolskih dana, a i zajedno smo studirali. Često smo zajedno igrali i nogomet i nikada nije volio gubiti. Danas, kad o tome razmišljam, doista nitko nije mogao ni sanjati da će sve ovo moći ostvariti i postići. Počašćen sam što mogu otvoriti ovu izložbu. Mi imamo ono što nemaju svjetske jedriličarske velesile, kao što je Velika Britanija, SAD… Mi, mala Hrvatska i Zadar imamo Šimu, Igora i Edu – zaključio je Kalmeta, podsjećajući još na kraju, kako danas počinje obilježavanje Akcije Maslenica i kako duboko vjeruje kako bi i svi naši branitelji, koji su dali svoje živote za Hrvatsku, bili beskrajno ponosni na Šimu i Igora jer su na najljepši mogući način pronosili glas Zadra i Hrvatske – svijetom.
A, Šime i Igor skromni i samozatajni kakvi jesu, zahvalili su se svima koji su upriličili izložbu. Nisu znali koliki je broj pehara i medalja koje su do sada osvojili u životu, samo su rekli da imaju sveukupno 14 velikih.
– Imamo šest zlatnih medalja. Osim zlata u Riju, bili smo dva puta svjetski i tri puta europski prvaci. Ni ne znamo koliko smo puta obišli svijet – rekao je sinoć slavljenik, Šime Fantela.
Uz njihove, obiteljske fotografije iz Rija, izložene su i one zadarskih autora, kao što su Marin Gospić, Zvonko Kucelin i Jure Mišković, a posebno mjesto u Loži ima i jedrilica s kojom su Šime i Igor osvojili zlato u Riju.
Izložba se može razgledati do 10. veljače ove godine.