Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Grad Nin dobio Energetsku povelju

Autor: Branko Božić

18.02.2010. 23:00
Grad Nin dobio Energetsku povelju


U zgradi Gradske uprave krajem ovog mjeseca bit će otvoren EE info ured i EE info galerija za građane gdje će se oni moći informirati o mogućnostima kako da i sami primjenjuju mjere energetske efikasnosti u svom domu ili na radnom mjestu
U novoobnovljenom zdanju ninske Barokne kuće jučer je u organizaciji grada Nina i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj te Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš, upriličena radionica na temu “Osnivanje registra javnih objekata Grada Nina”.
Radionica je organizirana u sklopu programa pod nazivom “Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama Republike Hrvatske”, kojemu je prvenstveni cilj uz ostalo pomoći gradovima i županijama da steknu kontrolu nad potrošnjom energenata kao što su struja, loživo ulje, plin i tako redom kao i nad potrošnjom vode čime će se postići dodatne financijske uštede kao i zaštita okoliša. Budući da su spomenutim sustavom gospodarenja energijom obuhvaćeni svi objekti u nadležnosti grada Nina i to počevši od jaslica i vrtića preko škole i objekata kulture do gradske uprave, na poziv ninskih čelnika sustavnoj prezentaciji gospodarenja energijom odazvali su se pored ostalih članovi gradskog tim kojeg su vodili pročelnik gradskog Komunalnog odjela dipl.ing. Jozo Mustać i djelatnik Ive Surić, predsjednica Ureda TZ-a grada Nina mr.sc. Marija Dejanović, voditeljica Dječjeg vrtića “Morska vila” prof. Irena Ćuk, ravnatelj OŠ “Petar Zoranić” prof. Tonći Vuković te predstavnik gradskog Komunalnog poduzeća “Komio” Branimir Kapović.
Radionicu je u ime gradske Uprave i odsutnog gradonačelnika Emila Ćurka na prigodan način otvorila dogradonačelnica Dalija Pavlović. Posebne riječi zahvale uputila je gostima predavačima iz Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) koordinatorici projekta EE u zgradarstvu Jeleni Atlić McCologan, predavačici i edukatorici domara i tehničkog osoblja Lani Krtinić te asistentici projekta Petri Grujić.
– U nepunih godinu dana ovaj su dokument potpisali predstavnici svih 127 gradova i 20 županija u Hrvatskoj. I Grad Nin je jedan od gradova potpisnika, ali je još važnije potpisao je i Pismo namjere čime se obvezao na aktivno provođenje SGE projekta. Do sada se u SGE projekt aktivno uključilo 79 gradova i 19 županija. U studenom mjesecu prošle godine u Ninu je uspostavljen Ured za gospodarenje energijom kojeg operativno vodi ing. Jozo Mustać. Ovom prilikom najavljujem da će u zgradi Gradske uprave krajem ovog mjeseca biti otvoren EE info ured i EE info galerija za građane gdje će oni moći informirati o mogućnostima kako da i sami primjenjuju mjere energetske efikasnosti u svom domu ili pak na radnom mjestu. Svi objekti u vlasništvu grada Nina ili oni za koje grad plaća račune za energiju uključujući i vodu, bit će upisani sa svim njihovim građevinskim karakteristikama, općim i energetskim kao i popisom svih trošila unutar objekta. Za sve te zgrade će se redovito mjesečno i na tjednoj razini pratiti potrošnja svih energenata i vode, kako bi se pravodobno moglo reagirati na sve nepravilnosti u potrošnji. Provođenjem ovih aktivnosti grad Nin postaje odličan primjer i može biti uzor puno većim gradovima u RH, zaključila je Jelena Atlić McCologan.
Prije nego što se krenulo s radom radionice te projekcijom kratkometražnog filma pod nazivom “Moj grad” kao i edukacijom provedbe programa tehničkog osoblja i domara, koordinatorica McCologan je na prigodan način dogradonačelnici Daliji Pavlović uručila Energetsku povelju, u potpunosti potpisanu od svih gradonačelnika i župana u Republici Hrvatskoj. Okončanjem radnog dijela druženje domaćina i njihovih gostiju nastavljeno je obilaskom grada Nina i razgledavanjem njegovih neprocjenjivo vrijednih kulturno-povijesnih znamenitosti.