Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Susret mladih u Zadru ipak će se održati

Autor: Ines Grbić

18.02.2010. 23:00
Susret mladih u Zadru ipak će se održati

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nakon smrti zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, kad je mjesna Crkva ostala bez pastira u osobi biskupa, mons. Srakić i mons. Ivas podržali su održavanje susreta mladih
Po nalogu đakovačko-osječkog nadbiskupa i predsjednika HBK Marina Srakića, zadarski Ordinarijat primio je u četvrtak 18. veljače i službenu potvrdu o održavanju Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zadru 8. i 9. svibnja, a potpisuje je šibenski biskup Ante Ivas, predsjednik Vijeća HBK za mlade. Nakon smrti zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, kad je mjesna Crkva ostala bez pastira u osobi biskupa, mons. Srakić i mons. Ivas zauzeto su podržali održavanje susreta mladih. Mons. Ivas i službeno poručuje: “Don Milivoj Bolobanić, dijecezanski upravitelj zadarske nadbiskupije, usmeno je i pismeno obavijestio da je zadarska nadbiskupija spremna da se SHKM održi u Zadru. Molimo vas da obavijestite organizatore i sudionike da nastave priprave za taj susret prema dogovorenoj dinamici, da bi taj važan i već tradicionalan događaj bio na duhovnu korist, kako naših mladih, tako i cijele Crkve i domovine”. Dopis je poslan i svim članovima Hrvatske biskupske konferencije. Tradicionalna korizmena akcija zadarske nadbiskupije ove je godine namijenjena sudjelovanju u troškovima župa u povodu održavanja SHKM-a u Zadru. Na provedbu te akcije, u kojoj su prilogom vjernika i poduzeća uvijek bila prikupljena znatna sredstva, sve je župnike pozvao upravitelj Bolobanić. Proteklih je godina korizmena akcija zadarske nadbiskupije pomagala potrebe socijalnih i zdravstvenih ustanova diljem nadbiskupije; čak je i prešla granice pomažući misiju u Kongu, vjernike Vukovara i Hrvate u BiH. Za dva mjeseca tisuće mladih Hrvata dolazi u Zadar i jedno od izvora financiranja bit će i Korizmena akcija; milostinja petkom i škrabica u župi za uspješno pokriveno domaćinstvo. Mnogi nam se javljaju i ističu kako im je Zadar osobito privlačan. Treba ih sve smjestiti, prihvatiti, nahraniti, niz je popratnih materijala i tehničkih potreba. Veliki su troškovi, a korizmena akcija će pomoći dijelom podmiriti troškove koje će nadbiskupija imati” rekao je don Milivoj dodavši da je više od 80 posto priprema u smještaju mladih izvršeno. “Svećenici i vjernici će se angažirati i prihvatiti mlade. Kao dijecezanski upravitelj pozivam vjernike da budu otvoreni. Duboko sam uvjeren da će naše župe biti otvorene. Kao što smo pripremili doček pape Ivana Pavla II., kad je po mišljenju mnogih Zadar bio poseban po doživljaju susreta s papom, vjerujem da će tako biti i sa susretom mladih. Hvala svima koji će se odazvati” zaključio je don Milivoj Bolobanić.


Korizmena akcija za troškove Susreta HKM u Zadru


Korizmena akcija Zadarske nadbiskupije ove godine bit će usmjerena upravo na susret mladih u Zadru.
– Kako bi se mogli namiriti troškovi susreta, ove smo godine smatrali ne usmjeriti akciju u neke druge humanitarne svrhe. Sad nam je najvažnije riješiti materijalne potrebe u svezi susreta mladih. Pozivamo vjernike da se odazovu i svoj prilog daju u svojim župama. Predviđamo velik broj mladih, i do 30 000.