Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kako je Loptica “upalila” Krijesnicu…

Autor: Irena Jurjević

18.02.2013. 23:00
Kako je Loptica “upalila” Krijesnicu…


Knjige su se donosile od kuće. Onda smo napravili katalogizaciju, pa čak i numerizaciju jer smo vidjeli da neka djeca još ne znaju čitati, no zato raspoznaju brojeve. Sada raspolažemo sa 106 knjiga i jako smo ponosni na to, kazala je Baković o knjižnici koja je dobila ime Krijesnica


Na početku Otvorenih dana dječjeg vrtića Loptica polaznici su dobili i svoju knjižnicu. Svečano otvorenje dodatno je uljepšano i prigodnim čitanjem bajki, a nije izostalo niti rezanje svečane vrpce.
Slikovnice od recikliranog papira
– U svakom vrtiću postoji centar gdje postoje knjige, no kod nas je to krenulo s malo većim interesom budući da imamo jako dobru suradnju s jednom mamom, inače knjižničarkom koja je dala prvi poticaj. I među djecom je prisutan velik interes za knjige, pojasnila je Darija Baković, odgojiteljica u starijoj skupini djece u vrtiću Loptica.
Djeca su prethodno posjetila Gradsku knjižnicu Zadar, razgovarala o knjigama, vidjela bibliobus, nakon čega se krenulo i s projektom knjižnice. Knjige su se donosile od kuće, ukoliko je netko imao neku knjigu viška koju je želio donirati, pa je naposljetku knjižnici dano i ime Krijesnica, kako se zove i dječa skupina u vrtiću.
– Potom su djeca počela s izradom svojih pečata, pa smo napravili prave pečate… Onda smo napravili katalogizaciju knjiga, pa čak i numeracija, jer smo vidjeli da neka djeca još ne znaju čitati ali raspoznaju brojeve. Uglavnom, sada raspolažemo sa 106 svojih knjiga i jako smo ponosni na to, kazala je Baković. S obzirom na to da puno radimo s prirodnim materijalima, a bavimo se i reciklažom papira upustili smo se i u izradu svojih slikovnica od recikliranog papira.
U knjižnici prevladava ono što je najzanimljivije djeci, dakle slikovnice i enciklopedije o životinjama kojih, kaže Baković, imaju jako puno.
Otvoreni trening
– Nešto su djeca donijela od kuće, a na poticaj te mame knjižničarke otišli smo i na Interliber i opremili knjižnicu s nekim novijim knjigama. To su uglavnom bile knjige o ekologiji, te mala Larousseova enciklopedija koja se sastoji od 12-13 dijelova, a koja jako zanima djecu. Slikovnica se uglavnom čitaju u popodnevnim satima kada je tiše i mirnije pa smo sada uveli i analizu slikovnice te tako nakon što je pročitamo o njoj razgovaramo i prisjećamo se detalja. Na taj način djecu nastojimo voditi prema ljubavi za knjigu i mislim da im se to sviđa, zaključila je Baković.
Svečanu vrpcu pri otvorenju knjižnice jučer je prerezala gošća iz Gradske knjižnice Zadar teta Dajana, a sve to napravljeno je prigodno prvog dana Otvorenih dana ovog vrtića kada je održan i otvoreni trening s djecom, kao i radionica srednjovjekovnih glazbala. Za danas je predviđena izrada odjeće i nakita za bal dječje skupine Pčelica, kao i recikliranje papira u suradnji s roditeljima.
– Roditelji će moći vidjeti cijeli postupak recikliranja počevši od provlačenja starog papira kroz rezače pa na dalje, a tu je i gostovanje jedne umjetnice koja se bavi izradom različitih predmeta od naplavina, kao i gostovanje crtača olovkom. Za četvrtak predviđena je demonstracija grataž likovne tehnike, a u petak će studentice knjižničarstva djeci čitati priče, najavila je Baković.