Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ljubav je trajna književna inspiracija

Autor: Velimir Brkić

18.02.2013. 23:00
Ljubav je trajna književna inspiracija

Foto: Velimir BRKIĆ



Ne može se objasniti što je to biti zaljubljen. To možda najbolje znaju ptice na grani. Ljubavi će biti zauvijek, treba je samo znati prepoznati. Večeras želimo vaša srca i duše ispuniti poezijom, prozom, kratkim pričama, kazao je Robert Nezirović, predsjednik četverogodišnjeg Književnog društva ZaPis


Pisci koji uspješno djeluju pod nazivom “ZaPis”, književnog društva zadarskih pisaca čija je afirmacija svakim danom sve veća i veća, u povodu Valentinova predstavili su se biogradskoj publici. Književna večer upriličena je u malenom prostoru Gradske knjižnice Biograd, ljubavlju nadahnutom i prožetom prostorom u koji se natiskalo 30-ak ljubitelja književnosti, među njima tek petorica muškaraca.
– Glavni motiv večeri je ljubav kao trajna književna inspiracija koju ćemo čuti kroz poeziju i kratke priče. ZaPis analizira svu čudesnost međuljudskih ljubavnih odnosa i neočekivanih situacija koje one donose, u uvodnom slovu je rekla domaćica, Jelka Sipina, ravnateljica Gradske knjižnice.
– Ne može se objasniti što je to biti zaljubljen. To možda najbolje znaju ptice na grani. Ljubavi će biti zauvijek, treba je samo znati prepoznati. Večeras želimo vaša srca i duše ispuniti poezijom, prozom, kratkim pričama, kazao je Robert Nezirović, predsjednik četverogodišnjeg Književnog društva ZaPis.
Iva Pejković, glavna urednica portala eZadar, predstavila se pričom “Margerita i lanac sreće”, crnohumornom pričom o paru koji ne uspijeva dobiti dijete sve dok jedan e-mail ne promijeni njihov život.
Nikolina Dolfić, morbidna pjesnikinja kako ju je predstavio Nezirović, svojim specifičnim poetskim izričajem oduševila je publiku, čitajući pjesme iz svojih malih bilježnica. I ne samo to, na izričit zahtjev razdraganih Biograjki i Biograđana čitala je na bis, još četiri, pet svojih raznovrsnih poetskih uradaka, taj jedinstveni izričaj refleksivno-ljubavne poezije.
Andreja Malta, članica Slovenske udruge Lipa u Zadru, kojoj su omiljene teme muško-ženski odnosi, u svojoj priči poigrala se životom jedne sredovječne žene kojoj se umjesto menopauze dogodi trudnoća.
Daleko od akademske uštogljenosti Elvis Serdar, jedan od osnivača ZaPisa, okrenuo je tematiku susreta svojom pomalo bizarnom pričom o susretu dvoje ljudi koji su rođeni na Valentinovo.
A već legendarni Filipjanac Igor Eškinja, koji itekako zna kako nasmijati publiku, večer je zaključio pričom u kojoj se pojavljuju i princ Harry i fra Šime. Kratka priča koje je nazočne nasmijala do suza ima naziv “Svemu je kriv Harry”.
Inače, najveći naglasak stavljen je na prvu zbirku od 12 kratkih priča “Samo ti pričaj” kojom je započela nova godina ZaPisa. Zadarski pisci su u završnim pripremama za prve promocije u Zadarskoj županiji, ali i diljem Lijepe naše od Splita i Šibenika pa sve do Zagreba i drugih gradova.
– U ZaPisu se leluja nagovještaj lijepog vremena. Kao kod nogometa, odmah vidiš ima li netko mota ili ne, rečeno je na Književnoj večeri.
U glazbeno-umjetničkom programu nastupila je Glazbena škola Biograd.