Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kirurgija, Ginekologija i Urologija bez smjenskog rada

18.02.2014. 23:00
Kirurgija, Ginekologija i Urologija bez smjenskog rada


Dok smjenski rad koje su bolnice diljem Hrvatske uvele po naputku Ministarstva zdravlja uzrokuju velike probleme, poput odgađanja operacija i povećanja lista čekanja, u zadarskoj su bolnici, kažu, to uspjeli izbjeći.
Kako govori Mirjana Mrčela, sanacijska upraviteljica Opće bolnice Zadar, smjenski rad je uveden samo na odjelima gdje za to ima dovoljan broj liječnika.
– Ograničavajući faktor kod nas je nedostatan broj anesteziologa, a to određuje organizaciju rada u kirurškoj djelatnosti – na Kirurgiji, Ginekologiji i Urologiji pa na tim odjelima za sad nije bilo moguće uvesti smjenski rad. Ali uveli smo popodnevnu smjenu na drugim odjelima: na Neurologiji u kombinaciji s turnusom (rad od 12 sati), zatim na Infektologiji, Neonatologiji te u ambulantama za vanjske pacijente. To su ambulante za psihijatriju, rentgen, dermatologiju, onkologiju, fizijatriju i rehabilitaciju te jedan dan u tjednu popodnevnu smjenu ima i fizijatrija i rehabilitacija, navodi Mrčela.
Takvom organizacijom rada, ističe Mrčela, zadarska Opća bolnica nema produljenja lista čekanja, odgađanja operacija ili smanjenog broja operacija, poput nekih drugih bolnica u Hrvatskoj.
– Liste čekanja u našoj bolnici nisu toliko problematične, osim što se tiče magnetske rezonance koja se čeka po godinu dana, ultrazvuka štitnjače koji se čeka 5 mjeseci i CT-a za koji je prvi slobodni termin za 3 mjeseca, navodi Mrčela.
Osim tih ambulanti, u svim drugima se pregled može napraviti kroz nekoliko dana ili odmah, a ukupno je u bolnici 100 ordinacija pa, kako kaže Mrčela, nije zanemariv broj onih u kojima se ne čeka.