Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ksenija Kušec i Sanja Vučković u Gradskoj knjižnici

18.02.2014. 23:00
Ksenija Kušec i Sanja Vučković u Gradskoj knjižnici


Zadarska udruga pisaca ZaPis dovodi u Gradsku knjižnicu Zadar dvije zanimljive gošće krajem veljače. Ksenija Kušec je mlada spisateljica koja je svoju prvu zbirku priča Reci mi sve objavila u nakladi Centra za kreativno pisanje Zagreb.
 Dugogodišnja polaznica tečajeva svoj je spisateljski dar realizirala kroz ovu zanimljivu zbirku vrlo kratkih priča koje tematiziraju sva ona svakodnevna stanja i priče kojih smo svi svjedoci u vlastitim životima. Rijetki trenuci posebne sreće i ona svakodnevna mala čuda, moranja i nužde, odgovornost, zadane veze i san o slobodi duha koji zrači kroz uske rupice naših zadatosti okvirna je tema svih priča. Iz svake progovara onaj nesputan duh makar kao simbol, kao san ili strast. A bake, djedovi, susjedi, obitelj crtovlje je po kojemu svakodnevica svira svoje uvijek iste varijacije. Ludwig Bauer, u pogovoru, je rekao: “Među vrlinama proze Ksenije Kušec posebno bih istaknuo sposobnost uočavanja neobičnih situacija u okvirima svakodnevnog života.”
Kratkoća ovih priča daje knjizi privlačan ritam, kao da pri čitanju promatramo kako se jedan život vrti iz priče u priču i nastavlja dalje uvijek s nekim rastom , uvijek s novim udahom “Idemo dalje”.
Kako je nastala knjiga i koji su to unutarnji motivi dvojbe i nagnuća jedne sasvim “normalne” osobe da postane pisac? Što to danas za nju znači, saznat ćemo kroz razgovor sa Stašom Aras koja će nas upoznati s gošćama.
Druga gošća je Sanja Vučković, osoba koja je u Zadru poznata najviše kroz Centar kreativnog pisanja koji vodi u Zagrebu, ali je uspostavila čvrstu vezu sa zadarskim piscima. I Želimir Periš i Lada Vukić i Staša Aras učenici su tog centra, a kroz njegov rast rasli su i potpomagali ga. Radionice kreativnog pisanja OtPis koje Staša i Želimir vode u Zadru na neki su način podstavljene iskustvom i znanjem koje su voditelji preuzeli kroz učitelje u Cekape-u. Koliku ulogu Cekape ima danas u afirmaciji mladih pisaca, što nam to svima znači? O natječajima, izdavaštvu, pisanju, učenju pisanja razgovarat ćemo sa iznimno zanimljivom Sanjom Vučković.
Gostovanje će se održati u Gradskoj knjižnici u Multimedijalnoj dvorani u petak, 21. veljače s početkom u 18 sati.