Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odmjerili znanje u naprednoj matematici

18.02.2014. 23:00
Odmjerili znanje u naprednoj matematici


Sveukupno 37 učenika srednjih škola odmjerilo je jučer svoje znanje u naprednoj matematici u sklopu Županijskog natjecanja koje je održano u učionicama Gimnazije Jurja Barakovića. Skoncentrirane učeničke glave pozorno su rješavale svoje zadatke niti ne primjećujući bliceve našeg fotoreportera, a oni koji se pak odluče na ovakve testove, prati uistinu velika motivacija, doznajemo od koordinatorice Helene Šimičević Mandac.
Samo prvima beneficije
Naime, kada se pogleda šira slika, većinom samo prvaci dobivaju pravi poticaj u obliku lakšeg upisa na željene fakultete. Ostali pak, dobivaju moralno zadovoljstvo, što nije mala stvar, no moralo bi se ipak malo više poraditi na poticanju mladih umova ionako željnih spretnosti i znanja.
Na jučerašnjem županijskom natjecanju sudjelovalo je osam škola. Očekivano, s brojnošću su vodili učenici gimnazije Franje Petrića, u kojoj ima više matematičkih razreda. No, zanimljivija je činjenica to što su stariji uzrasti, manje ih je na natjecanjima, napominje Šimičević Mandac. U osnovnoj školi natjecanje je masovna pojava, u srednjoj školi ih još ima dosta u prvim razredima, no maturanata naposlijetku bude najmanje.
– Natjecanja su zahtjevna, treba se spremati, a i učenici u srednjoj školi imaju različite interese, počevši od ljubavi pa do sporta, a i već se profiliraju za pojedine fakultete, kazuje Šimičević Mandac. Često ako učenici procijene da ne mogu biti prvi ili drugi te dospjeti na državno natjecanje, onda odustanu. Naime, pojedini fakulteti priznaju samo prva mjesta na državnim natjecanjima, pojašnjava.
Zadrani u matematici dobri
– Matematika je jako zahtjevna, no iz tih slojeva se regrutiraju kadrovi za prirodoslovno-matematičke fakultete, kao i za sve tehničke fakultete koji inače i jesu deficitarni. A na ovakav način to bi mogli i ostati, zaključila je koordinatorica.
Zadrani inače u matematici spram ostatka Hrvatske stoje dobro. S državnog natjecanja se nikad nisu vratili bez pohvale i nagrade. Prošle godine jedan od učenika plasiran je u olimpijski tim, a imamo i državne prvake. Niti sama Gimnazija Jurja Barakovića ne kaska, pa su tako 2009. godine imali državnog prvaka u matematici, doznali smo.