Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Plenković: Navijačko nasilje i uvrede su sve ono protiv čega se borimo

18.02.2017. 23:00
Plenković: Navijačko nasilje i uvrede su sve ono protiv čega se borimo


Golobradi Zadrani okupljeni pod imenom Tornado još jednom su uspjeli osramotiti grad iz kojega dolaze. Iako se o različitim stvarima jučer moglo raspravljati, šovinistički povici “Musa Turčine, napuši se k…”, koji se ponavljaju iz utakmice u utakmicu, i koji su šovinistički usmjereni prema igraču Cedevite doveli su do sasvim opravdane reakcije pravne države.
Šibenska policija jučer je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja podnijela optužni prijedlog protiv devetorice pripadnika zadarske navijačke skupine, koji su bili inicijatori i predvodnici navijačkog divljanja u petak navečer na polufinalnoj utakmici Kupa Krešimira Ćosića. Nakon noći provedene u pritvoru policijske postaje, tijekom subote devetorica mladića u dobi od 19 do 30 godina, uz optužni prijedlog privedeni su sucu za prekršaje.
Pražnjenje tribina
– Devet zadarskih navijača prekršajno je prijavljeno na temelju Zakona o sprečavanju nereda na sportskih događajima. Oni se terete zbog iskazivanja i poticanja mržnje na nacionalnoj, rasnoj i regionalnoj osnovi – kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU Šibensko-kninske.
U 33. minuti utakmice Cedevita – Zadar, stotinjak navijača Tornada, smještenih na istočnoj tribini dvorane Baldekin, glasno su vrijeđali Cedevitina igrača Džanana Musu, vikali su “Musa Turčine, napuši se k…” i “HDZ pederi, košarku ste sje…”, pa je glavni sudac Srđan Dožai prekinuo utakmicu i naredio redarima da isprazne dio tribine na kojoj su se nalazili navijači Zadra. Tijekom narednih deset minuta pripadnici Tornada mirno su, okruženi policijom, napustili sportsku dvoranu na Baldekinu te je utakmica nastavljena.
Nakon utakmice policija je izvijestila da je utakmica bila prekinuta u 18,20 sati, odnosno sedam i pol minuta prije kraja i to zbog prekršajnog ponašanja većeg broja navijača KK Zadar koji su dobacivali poruke koje iskazuju ili potiču mržnju na temelju rasne, regionalne i nacionalne osnove.
Plenković osudio nerede
– Nakon upozorenja organizatora da prestanu, navijači su nastavili s opisanim ponašanjem zbog čega smo priveli više osoba u policijsku postaju u Šibeniku, rekla je glasnogovornica PU šibensko kninske Marica Kosor.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je nazočio drugoj utakmici polufinala između Jolly JBS-a i Cibone, osudio je sve nerede, poručivši da je potrebno učiniti maksimalni napor da se navijačko nasilje i uvrede uredi zakonski.
– Maloprije su mi rekli da je bilo izgreda. Naravno da uvijek osuđujem sve nerede i trebamo učiniti maksimalni napor da se to uredi zakonski, da izbjegavamo to što više jer općenito, navijačko nasilje i uvrede su sve ono protiv čega se borimo, kazao je premijer i predsjednik HDZ-a.
– Trudit ću se da košarka bude sve ono što je bila prije 20, 25 ili 30 godina, u smislu rezultata, naročito reprezentacije, rekao je Plenković. (Hina, ZL)


 ZAŠTO MUSA?


Tornado se na nedavnoj utakmici u Zadru, a sada i u Šibeniku, okomio na mladog bosanskohercegovačkog košarkaša Džanana Musu. Dok su se prošlih godina na “zubu” navijačima Tornada znali naći igrači koji su ih na neki način provocirali, ovog puta radi se isključivo o etničkoj pripadnosti. Musa je, naime, 17-godišnjak, koji će tek u svibnju postati punoljetan, a u Cedevitu je stigao prije više od dvije godine. S tribina su, kako svjedoče fotografije, uvrede dovikivali mladići, bolje reći djeca, koja su bila čak i mlađa od Muse, pa se postavlja pitanje – gdje su im te večeri bili roditelji i znaju li što im rade djeca kada nisu kod kuće? (zl)




 Bošnjaci razočarani i zabrinuti


U povodu uvredljivog skandiranja jučer se oglasila Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske, zajedno s drugim udrugama bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. “Duboko smo razočarani i zabrinuti zbog neprimjerenog skandiranja dijela navijača, poticanja govora mržnje i u više navrata aludiranja na pripadnost određenoj vjerskoj i nacionalnoj grupi. Pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj dali su velik doprinos u društvenom, kulturnom, znanstvenom, političkom, privrednom i sportskom životu a posebno je važno sudjelovanje Bošnjaka branitelja u stvaranju samostalne i demokratske države Hrvatske, te ovim putem pozivamo nadležne institucije da kroz pozitivne zakone Republike Hrvatske štite temeljna ljudska prava i slobode a učesnike jučerašnjih nemilih događaja najoštrije osude”, navodi se u priopćenju.