Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadrani velikim pljeskom ispratili Scholla i Karamazova

18.02.2017. 23:00
Zadrani velikim pljeskom ispratili Scholla i Karamazova


Hrvatska radiotelevizija je na trećem programu izravno prenosila koncert Andreasa Scholla i Edina Karamazova pod nazivom Behold a wonder here! iz koncertne dvorane Braće Bersa nedavno otvorene Kneževe palače. Interes je bio velik te su neki ostali bez karte i propustili ovaj jedinstveni doživljaj.
U Zadar je nekoliko dana prije koncerta stigao kontratenor Andreas Scholl, koji rasprodaje najveće koncertne dvorane i operne kuće svijeta, poput njujorške Metropolitan opere. Andreasa Scholla, čiji raspon glasa u visini ženskog alta ne prestaje iznenađivati i oduševljavati publiku, francuski Le Monde prozvao je „glazbenim kraljem”. Kontratenorska, posebna draž takvim pjevačima najčešće otvara vrata barokne i općenito rane glazbe zbog tada popularnog repertoara koji su pjevali kontroverzni kastrati, poput Farinellija ili Senesina. Kontratenori danas, čije se tijelo ipak ne žrtvuje za umjetnost, posebni su umjetnici, čiji glasovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vrlo su cijenjeni i traženi u svijetu klasične glazbe. Andreas Scholl ostvario je brojne suradnje s najvećim svjetskim stručnjacima za ranu glazbu, među kojima i s Edinom Karamazovim, hrvatskoj publici dobro poznatim lutnjistom. Andreas Scholl i Edin Karamazov predstavili su zadarskoj publici intimistički i pitak repertoar renesansnih pjesama Johna Dowlanda i Thomasa Campiona, zatim virtuoznih barokih djela Händela i Bacha te tradicionalnih pjesama, prearanžiranih za ovu prigodu. Koncert je završio suvremenim djelima živućeg kubanskog skladatelja Lea Brouwera.
Kontratenori su u klasičnom svijetu glazbe poput rock-zvijezda. Njihova sposobnost pjevanja specifičnom vokalnom tehnikom publiku fascinira i iznenađuje. Zadrani su Schollov i Karamazovljev nastup popratili velikim pljeskom.